ACTUEEL

Van Rijn: lagere regeldruk heeft prioriteit

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat met instellingen en verzekeraars praten om ervoor te zorgen dat personeel in de zorg minder tijd kwijt is aan de administratie. Van Rijn erkende dinsdag in de Tweede Kamer dat de regeldruk in zorginstellingen “helaas een bekend en hardnekkig fenomeen” is.

Met alle betrokken organisaties kijken hoe het minder kan, is volgens de bewindsman de enige manier om ervoor te zorgen dat de registratielast afneemt en personeel meer ruimte krijgt om voor patiënten te zorgen. Van Rijn gaf aan dat hij het punt hoog op zijn agenda heeft staan en dat er al diverse acties in gang zijn gezet om onnodige regels te schrappen. De bewindsman hoopt dat zo ook kosten kunnen worden bespaard. “Juist op dit punt is het zaak dat we in de langdurige zorg geen onnodige kosten maken.”

Administratielast

Zaterdag bleek uit onderzoek van de NOS en de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) dat verpleegkundigen en verzorgenden zoveel papierwerk moeten bijhouden dat dit ten koste gaat van de zorg voor patiënten. Zo eisen de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zorginstellingen en keurmerken allemaal registraties. Dezelfde onderwerpen moeten vaak op verschillende manieren in verschillende systemen worden bijgehouden. Zorgpersoneel is daardoor dagelijks 2 tot 3 uur kwijt met de administratie. Kamerlid Martine Baay-Timmerman (50PLUS) repte van een “zorgelijk hoge regeldruk” die er volgens haar toe leidt dat de zorg onnodig duur en inefficiënt wordt.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

28 januari 2014

Een tip voor de staatssecretaris: uitkomstfinanciering. Motie-Smilde c.s., november 2011, bijna unaniem gesteund. Zie http://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/viuchf7xndxn. Daarmee worden een heleboel administratieve verplichtingen overbodig.

Misschien overleggen met de minister? Die verwelkomde de motie en is samen met het Kwaliteitsinstituut bezig om dat te realiseren.

Mol

29 januari 2014

En nu kan het wel?
Al jaren is dit aangegeven en was het eerder afgeschaft dan hadden de bezuinigingen anders kunnen zijn!
De sloot dempen als het kalf verdronken is.

Anoniem

29 januari 2014

Meneer Mol, wat u doet noem ik nu typisch een schitterend staaltje azijnpisserij, waardoor we elkaar in negativiteit gevangen houden!.
Hoe anders zou het zijn als u gewoon zei:" He, he, het heeft lang geduurd, maar nu gaat het er eindelijk van komen: Lagereregeldruk! Meneer van Rijn ik help u graag een handje."
Fijne dag verder!

Peter Koopman

29 januari 2014

Goed besluit, maar oppassen niet het eigen professionele zorgdossier te minimaliseren. Dat is immers het instrument om samen met de patiënt tot zorgafspraken te komen. Het besluit van de staatssecretaris is gericht op afbouw van de administratieve last die niet tot het primaire zorgterrein behoort.

Opella

29 januari 2014

Bij zorgdienstverlener Opella werken we al een aantal jaar aan het overboord zetten van overbodige regels (het zogenaamde Experiment Regelarme Instellingen - ERAI). We laten regels los vanuit de overheid, maar ook regels die ooit in onze eigen organisatie zijn bedacht. Het leidt tot positieve resultaten, blijkt uit onze tussentijdse evaluatie in oktober 2013. Er is onder andere meer tijd voor de klant. Bovendien maken we met klanten individuele afspraken over hun wensen op het gebied van zorg en services. Klanten en medewerkers zijn in overleg met elkaar prima in staat om de juiste zorg en diensten te leveren.

Top