ACTUEEL

‘Ruwaard leverde zichzelf uit aan concurrent’

Het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse heeft zichzelf drie jaar geleden uitgeleverd aan het Maasstad Ziekenhuis. Het Rotterdamse zieken huis heeft het Ruwaard nadien welbewust uitgekleed.

Dat stelt voormalig uroloog en bestuurder Rik Williams van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in een interview met Arts & Auto. “Toen drie jaar geleden de IC een periode moest sluiten en er ook bemensingsproblemen waren bij anesthesie en interne geneeskunde, is de cruciale vergissing gemaakt om specialisten van het Maasstad Ziekenhuis – onze concurrent – binnen te halen”, stelt Williams. “Feitelijk fungeerden zij als paard van Troje. Dat was het begin van de feitelijke regiefunctie van het Maasstad, dat zo eigenlijk de nieuwe machthebber werd.”

Zo kwam er volgens Williams op de IC nieuwe apparatuur, terwijl er onvoldoende  intensivisten waren. Toen de afdeling cardiologie in de problemen kwam, kreeg het Maasstad Ziekenhuis volgens Williams de medische verantwoordelijkheid. Het Maasstad heeft deze verantwoordelijkheid volgens Williams benut om de afdeling af te knijpen. “Als je weet dat cardiologie een feeder is van het ziekenhuis en het lukt je om dat specialisme te frustreren, dan heb je de zaak al heel snel gewonnen”, zegt Williams. “Want wie geen cardiologie in huis heeft, merkt al snel de negatieve gevolgen voor aanpalende specialismen. Het domino-effect trad op deze manier vol in werking. Het Maasstad werkte zo mee aan het faillissement van het Ruwaard.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

gijsmans

31 januari 2014

Exemplarisch verhaal over macht waarin het ziekenhuis wordt gereduceerd tot een bolwerk waarin de patiënt slecht een middel is om de tent te laten draaien. Het is deze mentaliteit die ver van de maatschappelijke realiteit staat. Wordt vervolgd.

Anoniem

31 januari 2014

Het is allemaal geld geld geld. Loek Winter wil macht. De patiënt isinderdaad een middel geworden niet het doel is langer genezing. De zorg zelf is terminaal met dit kabinet waar alles is gebaseerd op list en bedrog. De burgers mogen betalen. Walgelijk die Winter en Achmea en de ING

Top