ACTUEEL

'Psycholance' voor verwarde mensen

Ernstig verwarde mensen in Amsterdam kunnen vanaf mei met de 'psycholance' naar de noodopvang worden gebracht. De psychiatrische instellingen en de politie hebben hier afspraken over gemaakt.

De speciale ambulance moet een deel van het werk uit handen nemen van de Amsterdamse politie. Die is steeds meer tijd kwijt met het wegbrengen van verwarde en overspannen mensen naar de crisisopvang. Vorig jaar vervoerde de politie 1819 patiënten, tegenover 1686 een jaar eerder.

Traumatische ervaring

"Dit baart ons zorgen", zegt politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. "Het is ook eigenlijk ons werk niet." Ook is het voor labiele mensen vaak een traumatische ervaring om op de achterbank in een politieauto naar de afdeling spoedeisende psychiatrie te worden vervoerd. Agenten zien vaak een relatie met overmatig of verkeerd gebruik van medicijnen.

De psycholance is 24 uur per dag inzetbaar. De ambulancedienst is mede een initiatief van GGZinGeest, een instelling die psychiatrische hulp biedt aan mensen in de regio Amsterdam. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top