ACTUEEL

Jellinek start nieuw centrum en nieuwe behandeling

Jellinek gaat gebruik maken van een 'nieuwe' behandelmethode voor drank-, drugs-, medicijn- en gokverslaving. Dat maakte de organisatie maandag 3 augustus bekend.

Minnesotamodel als basis

Jellinek opent maandag aan het Surinameplein in Amsterdam een nieuw centrum. De behandeling is gebaseerd op het Minnesotamodel en heeft veel weg van het twaalf-stappenplan van hulpgroepen als Anonieme Alcoholisten. Verslaafden staan zowel binnen de tijd dat ze behandeld worden als erbuiten met elkaar in contact. Het is de meest gebruikte methode tegen verslaving ter wererd, maar wordt in Nederland nog weinig toegepast.

Twaalf stappen in drie fasen

Acht behandelaars van Jellinek zijn voor de methode een jaar lang opgeleid in Amerika. Het centrum telt 42 opnameplaatsen. De behandeling duurt zes weken tot drie maanden. Met het Minnesotamodel wordt  verbondenheid tussen verslaafden gecreëerd, waardoor het isolement, typerend voor verslaving, wordt doorbroken. De twaalf stappen zijn verdeeld in drie fasen: voorbereiding op herstel, het herstel zelf en het voorzetten van herstel. Jellinek richt zich op de eerste twee fasen. De verslaafden nemen dan al deel aan zelfhulpgroepen buiten het centrum. Als de behandeling is afgerond, blijven ze die groepen bezoeken voor de derde fase. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top