ACTUEEL

Ombudsman bekijkt gescheiden opname

De OuderenOmbudsman wil beter zich krijgen op de gedwongen scheiding van oudere echtparen bij opname in een verpleeghuis. Hij roept daarom mensen op hun ervaringen te melden.

"We willen graag via ervaringsverhalen zicht krijgen op dit probleem en inzichtelijk maken hoe hier de komende tijd in de praktijk mee wordt omgegaan", licht OuderenOmbudsman Jan Romme de oproep toe. “De afgelopen jaren is dit op grote schaal gebeurd en iedereen dacht dat dit zo bij wet geregeld is. Nu blijkt dat in de AWBZ iets heel anders staat, willen we dit ook in de toekomst gaan monitoren. Beperkingen op deze regel zijn waarschijnlijk ook nog eens in strijd met het recht op family life art. 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de mens."

Facebook-actie

De afgelopen dagen ontstond grote beroering nadat Jack Stickvoort een Facebook-actie startte omdat zijn schoonouders na zestig jaar huwelijk gedwongen moesten scheiden omdat de zorginstelling enkel plaats had voor zijn schoonvader. Op de actie reageerden in korte tijd 100 duizend personen.

SP-Kamerlid Renske Leijten trok in 2011 al eens aan de bel. Volgens toenmalig staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS garandeert de AWBZ een gezamenlijk verblijf, ook als e indicatie betrekking heeft op slechts één van beide partners.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top