ACTUEEL

Schippers: onderzoek met India naar dementie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft donderdag in India het startsein gegeven voor een onderzoeksproject naar de oorzaken van beroertes en dementie.

Het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en the All India Institute for Medical Sciences trekken samen op in dit project, waarbij grote aantallen mensen worden gevolgd die niet ziek zijn. Inzet is uit te vinden of genen, leefstijl en omgeving een rol spelen bij de ontwikkeling van deze ziektes en zo ja, welke.
Het project moet het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam veel informatie opleveren. De eerste resultaten worden op z’n vroegst over tien jaar verwacht, meldt het ministerie van VWS.

Antibioticabeleid

Schippers bezoekt deze week India, waar zo’n 65 miljard dollar omgaat in de gezondheidssector. Ze maakte er onder meer afspraken waardoor Nederlandse bedrijven die actief zijn in deze sector, meer mogelijkheden krijgen om zaken te doen in India. Ook sprak ze met haar Indiase collega Ghulam Nabi Azad af de krachten te bundelen bij de aanpak van het probleem dat steeds meer bacteriën niet meer reageren op antibiotica.

Wereldtoneel

Eerder maakte ze ook met China en Rusland al afspraken om de oprukkende antibioticaresistentie aan te pakken. “Zorg speelt steeds vaker op het wereldtoneel. In het belang van de volksgezondheid en in het belang van Nederlandse bedrijven wil ik dat Nederland sterk internationaal aanwezig is’’, aldus de minister. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 januari 2014

Misschien nog even de problematiek rond Ranbaxy meenemen?
Als je dan toch in de buurt bent...

Anoniem

30 januari 2014

Deze minister doet er goed aan net als partijgenoot Weekers op te stappen. De VVD is terminaal. De marktwerking is zo 2006. Weg met dit waardeloze kabinet en Schippers. Ze zitten er alleen nog voor de multinationals en ons hele zorgstelsel steunt en kruent onder een ongekende werkloosheid omdat het geld alleen nog zit bij de door ons allemaal gesteunde bankdirecteuren. Opzouten Schippers je hebt wel genoeg gegraaid.
Talloze talentvolle jongeren staan langs de kant waaronder ook talentvolle chirurgen! Die zelfs bereid zijn voor nop een plaats te verwerven. Laat de EU maar de boel weer op de rails zetten met keiharde wetgeving. Leve een socialistisch Europa , weg met de elitaire vrouwen in de zorg

Anoniem

31 januari 2014

Inderdaad elitaire geneeskunde. Vanmorgen in de Telegraaf het verhaal dat een bepaald kankermedicijn alleen voor de rijken is gemaakt. ruim 67.000 euro/jaar. Hetzelfde medicijn nu in India: 177 euro.
Uitspraken van Marijn Dekkers.
Artsen zonder grenzen is woedend. De schoften regeren onze wereld. VVD voorop.

ARTIKEL TELEGRAAF:

Bayer-topman: kankermedicijn alleen voor rijken

LONDEN -
De Nederlandse topman van farmaceutisch concern Bayer, Marijn Dekkers, heeft op een conferentie gezegd dat een nieuw middel tegen kanker alleen bedoeld is voor mensen die het kunnen betalen. De omstreden uitspraak deed Dekkers al in december, maar is nu gepubliceerd in Business Week.

Bayer heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de Indiase overheid om het namaken van het kankermedicijn Nexavar toe te staan. Op de conferentie in Londen noemde Dekkers dit "in wezen diefstal". Dekkers: "Gaat dit gevolgen hebben voor ons bedrijfsmodel? Nee, want laten we eerlijk zijn, we hebben dit product niet ontwikkeld voor de Indiase markt. We hebben dit product ontwikkeld voor Westerse patiënten die het zich kunnen veroorloven, eerlijk gezegd."
Voor Nexavar rekent Bayer 67.000 dollar per patiënt per jaar. India kent een wet waarbij lokale farmaceutische bedrijven een vergunning kunnen aanvragen om gepatenteerde buitenlandse medicijnen na te maken als de prijzen zo hoog zijn dat het middel anders in India onbetaalbaar is. Zo ook Nexavar dat nu door een lokale farmaceut op de markt wordt gebracht voor 177 dollar.
De internationale hulporganisatie Medecins Sans Frontieres (MSF) is woedend na de uitspraken van de topman. De organisatie liet vrijdag in een verklaring weten dat Dekkers staat voor "alles wat er mis is" met de farmaceutische industrie.

Anoniem

3 februari 2014

67000 tegen 177 $?

Dat wordt een aftrekbare tripje naar India. Ik ruik vette winsten. Beetje schuiven met de jurisprudentie, beetje bellen, beetje dit beetje dat. Ondernemen is oorlog! En die gaat Nederland winnen.

Top