ACTUEEL

Minister: speculatie over premiestijging is prematuur

Minister Schippers vindt de commentaren op de financiële gevolgen van de overheveling van langdurige zorg naar de Zvw consequenties prematuur. De minister reageert daarmee op vragen uit de Tweede Kamer.

De vakbonden kwamen eind januari naar buiten met berekeningen waaruit zou blijken dat de zorgpremie volgend jaar met 200 euro stijgt als gevolg van de overheveling. Voorbarig, vindt minister Schippers. “Speculaties over de exacte hoogte van het effect op de zorgpremie zijn voorbarig”, aldus Schippers . “De gevolgen en oplossingsvarianten van deze premieconsequenties worden momenteel onderzocht.”

Compensatie

Schippers  wijst er op dat de voorgenomen overheveling de zorg in zijn totaliteit goedkoper maken. Daarbij krijgen lage inkomens volgens Schippers eventuele premiestijgingen alsook de stijging van het eigen risico volledig gecompenseerd via de zorgtoeslag.

Schippers onderstreept in haar brief dat de AWBZ in de huidige vorm financieel onhoudbaar is. Door de constante niet lastendekkende premie is het tekort in het AWBZ-fonds opgelopen tot 20 miljard euro. In 2014 wordt in de VWS begroting een tekort van 3 miljard euro voorzien.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top