HRM

'Zorg vernieuwt vanuit bittere noodzaak'

'Zorg vernieuwt vanuit bittere noodzaak'

De zorgbranche is samen met de overheid de meest vernieuwende sector van Nederland. Echter, waar andere branches vernieuwingen vaak zien als een grote stap voorwaarts, gaat het in de zorg vaak om overleven.

Wet- en regelgeving

Eénderde van de zorgorganisaties verklaart dat zij vernieuwing zelfs zien als bittere noodzaak. Gemiddeld verklaart 23 procent te vernieuwen om te overleven. Dit komt naar voren uit de wendbaarheidsmonitor, die is uitgevoerd door FunktieMediair en Yacht. Maar liefst 88 procent van de Nederlandse zorgorganisaties is momenteel bezig met het introduceren van vernieuwingen. Vooral de nieuwe wet- en regelgeving wordt genoemd als als reden voor de vernieuwingen.

Toekomst

Dat de zorg zich ongerust maakt over de toekomst, blijkt ook uit het feit dat 28 procent van de zorgmanagers onzeker is over hun eigen concurrentiepositie over vijf jaar. Het gemiddelde van andere branches is 18 procent. De Nederlandse zorgmanagers noemen de huidige externe omgeving de grootste aanjager voor innovatie; driekwart voelt zich door de omgeving gedwongen om te vernieuwen, tegenover een landelijk gemiddelde van tweederde. 

Personeelsplanning

Rob Maréchal, commercieel directeur FunktieMediair: “Dit is heel herkenbaar. Zorgorganisaties zijn druk bezig de gevolgen van het regeerakkoord te vertalen naar een passende strategie voor de komende jaren. Met veel aandacht voor andere organisatievormen, een nieuwe rol voor staf en strategische personeelsplanning. Dit alles doet een zwaar beroep op de vernieuwingskracht van de zorgorganisaties. Als ze niet meebewegen, komt hun levensvatbaarheid in het geding.”

---

Meer weten over human resource management (hrm) en management development  in de zorg? Kijk ook eens op Skipr hrm en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaspers

4 februari 2014

Welkom in de echte wereld.

Bedrijven vernieuwen ook meestal om te overleven. Stilstand is achteruitgang en voor bedrijven opmaat tot faillissement.

De tijd om achterover te leunen en te weten dat je het als zorginstelling toch wel overleeft (overeind wordt gehouden met belastinggeld) is nu echt voorbij. Wie niet innoveert, geen keuzes maakt (voor bv concentratie van hoogcomplexe zorg) en niet efficiënter en doelmatiger wordt, gaat failliet!

Anoniem

4 februari 2014

Inderdaad, welkom in de echte wereld!!!
Maar wel jaren veel geld over de balk gegooid te hebben en niet geluisterd naar de mensen op de werkvloer. Die zitten met de gebakken peren en vangen de klappen op.Veel geld is er gegaan naar mooie kantoren of naar dure huurpanden dan naar de werkers die met kleine flex krachten amper hoofd boven water kunnen houden. Niet de client maar instelling staat centraal. Daar moet verandering in komen. heel veel succes voor mensen die vandaag actie ondernemen.

Anoniem

4 februari 2014

Vernieuwen is bezuinigen.Niks meer niks minder.
Vernieuwen in de zorg is volgens sommige zorgondernemers vooral creatieve destructie plegen. Niet op jezelf maar op die ander.
Maar alles valt in het niet bij een alarmerende analyse uit de VS over de toekomst van ons allemaal en niet alleen de 'zorgers'. Lees en huiver, deze persoon heeft zich nog nooit vergist!
Grady Means is voormalig adviseur van vicepresident Nelson Rockefeller en oud econoom van het Amerikaanse ministerie van Gezondheid en Onderwijs, en heeft een carrière achter de rug als manager van grote miljardenfirma's. In oktober 2012 schreef hij in de Washington Times dat er 'een zeer grote kans is dat het echte einde van de wereld rond 4 maart 2014 zal optreden.'

'De doemsdagklok zal luiden, omdat de Amerikaanse economie rond die datum volledig kan instorten, en op zijn beurt alle economieën en alle hoop op herstel in de afzienbare toekomst -zeker tijdens het grootste deel van ons leven- de bodem in zal slaan. De rente zal exploderen, bedrijven zullen omvallen, de werkeloosheid zal records bereiken, er zullen enorme tekorten zijn aan goederen en voedsel, en er kan massale sociale onrust ontstaan.'

'Wereld zal samen met ons instorten'

'Alle wishful thinking dat Amerika 'herstelt' en dat 'het weer beter gaat', is een illusie... Waar het om gaat is vertrouwen in Amerika, en de wereld is dat snel aan het verliezen. Spoedig zal de VS zulke tekorten en schulden hebben, dat de landen van de wereld het vertrouwen in Amerika zullen kwijtraken, en hun investeringen beginnen terug te trekken.'

'Veel topeconomen en bankiers denken dat nog een biljoen dollar het zal oplossen,' vervolgde hij. 'Maar plotseling zal er een bankrun beginnen, die snel erger zal worden. Op dat moment zullen we onze eigen tekorten moeten financieren, maar dat niet kunnen. We zullen de rente op obligaties verhogen, om zo weer buitenlandse investeerders aan te trekken. De rente zal gaan stijgen, bedrijven zullen dan failliet gaan en de werkloosheid zal exploderen. De rest van de wereld zal samen met ons instorten.'

Marechal

7 februari 2014

Dank voor de reacties! Ik denk inderdaad dat de zorg steeds sneller zal moeten inspelen op de veranderende wereld, maar laten we ook erkennen dat er de afgelopen jaren al behoorlijk wat slagen zijn gemaakt. Daarbij zien we ook steeds meer dat organisaties niet alleen meer regie bij de cliënt neer leggen maar ook meer autonomie geven aan de professionals en de teams. En afscheid nemen van managementlagen en omvangrijke stafdiensten.

Uit ons onderzoek naar de bevlogenheid in de zorg blijkt dat de zorg een zeer bevlogen sector is.
Als we die bevlogenheid ook kunnen inzetten om de noodzakelijke transities te realiseren.......

Top