HRM

'Opleiding Verzorgende IG vaak te kort'

'Opleiding Verzorgende IG vaak te kort'

De opleiding voor verzorgende Individuele Gezondheid, die bij het ROC drie jaar duurt, wordt bij steeds meer particuliere opleidingen aangeboden in zeven maanden.

Onderzoek

Dat zei Gerda van Brummelen, adviseur bij V&VN, maandachtochtend op Radio 1 in De Ochtend . “Wij komen opleidingen tegen zonder combinatie is tussen theorie en praktijk.” V&VN pleit voor een breed landelijk onderzoek naar deze opleidingen, aldus de website.

Praktijk

De organisatie signaleert dat in de korte opleidingen vaak de combinatie met de praktijk ontbreekt. "Dit levert problemen op: patiënten en cliënten kunnen niet vertrouwen dat hun zorgverlener voldoende kennis en kunde heeft. Ook collega’s kunnen daar niet op vertrouwen. Dit kan leiden tot zorgelijke situaties, wanneer een niet goed opgeleide zorgverlener bij cliënten en patiënten komt met meerdere ziektes en niet weet wat hij of zij moet doen."

---

Meer weten over human resource management (hrm) en management development  in de zorg? Kijk ook eens op Skipr hrm en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

wansink

3 februari 2014

Waarom heeft elke verzorgende/verplegende zoveel theorie nodig? Is een behoorlijk struikelblok, rem op motivatie.

Verkerk

4 februari 2014

Als ik mijn auto wil repareren, zoek ik een garage met goed opgeleide automonteurs. Waarom vraagt de zorg aan ouderen dan geen theorie? Je moet weten hoe en wat je in de oudernezorg moet doen. En ja, daar heb je ook theorie bij nodig.

V&VN

4 februari 2014

Het gaat hier niet alleen om theorie. De zorg van nu wordt steeds complexer en vraagt specifieke competenties, vaardigheden en kennis van zorgverleners. Verzorgenden hebben daarin een belangrijke rol, vooral in de langdurige zorg. Een goede opleiding, die aansluit op de praktijk, is hierbij onontbeerklijk.
Onderzoek wijst overigens uit dat 'theorie' de motivatie helemaal niet remt. Verzorgenden en verpleegkundigen werken juist het beste in een omgeving met goed opgeleide collega's, waarin zij zichzelf ook kunnen blijven ontwikkelen.

Carla

4 februari 2014

Ik krijg momenteel steeds meer leerlingen VIG via de normale route van 3 jaar, welke niets weten en kunnen.
Diepgang ontbreekt. Het enigste wat ze geleerd hebben is het schrijven van reflectieverslagen.
Waar is het ouderwetse onderwijs gebleven?

Top