ACTUEEL

'Orbis-topman verzuimde toezichthouders in te lichten'

Ludo Jansen, oud-bestuursvoorzitter van Orbis, heeft de raad van toezicht te weinig en te laat geïnformeerd over de financiering van het nieuwe ziekenhuis. De raad van toezicht meent dat zij daardoor de financiële situatie van Orbis niet tijdig heeft kunnen inzien. Dat blijkt uit het vonnis van de kantonrechter in Utrecht  over de vertrekregeling van drie ton. Dat meldt Dagblad De Limburger.

WfZ waarborgt nieuwbouw niet

Jansen zou een brief van het Waarborgfonds voor de Zorg (WfZ) uit november 2007 achter hebben gehouden. Uit de brief blijkt dat het fonds geen borgstelling wil afgeven voor leningen van Orbis voor de nieuwbouw. Dit vanwege de te grote financiële risico’s. De toezichthouders kregen de brief in januari 2009 via een andere bron onder ogen. Orbis gebruikte dit voorval als één van de argumenten om de onderhandelingen met Jansen over zijn beëindigingsvergoeding te staken. Volgens De Limburger verwijten de toezichthouders hem ook onvoldoende zorg te hebben gedragen voor een juist financieel beleid.

Afschrift aan toezichthouders

Jansen reageert daar op door te stellen dat het WfZ in de brief aangeeft een afschrift te sturen aan de voorzitter van de raad van toezicht, Jan Zuidam. De rechter heeft zich in dit verweer kunnen vinden. De rechter vindt daarnaast dat Orbis onvoldoende heeft aangetoond dat er sinds de start van de onderhandelingen nieuwe feiten of omstandigheden aan het licht zijn gekomen. De rechter heeft dan ook besloten tot een vergoeding van bijna drie toen voor Jansen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top