ACTUEEL

'Laat kinderen met kanker medicijn testen'

Kinderartsen, academisch ziekenhuizen en ouders willen dat het mogelijk is dat ernstig zieke kinderen met kanker veelbelovende medicijnen testen. Zij keren zich tegen een wetsvoorstel van minister Schippers van VWS over medisch-wetenschappelijk onderzoek op kinderen. Dat meldt RTL Nieuws.

Het wetsvoorstel maakt het volgens kinderartsen, academisch ziekenhuizen en ouders bijna onmogelijk om nieuwe medicijnen te testen op kankerpatiëntjes. Daarom hebben zij een brandbrief geschreven aan de Tweede Kamer met het verzoek het wetsvoorstel te herzien, meldt RTL Nieuws.

Effectiviteit en veiligheid

In de brief stellen zij onder meer dat medicijnen die kinderen krijgen voorgeschreven vaak niet voldoen “aan de eisen van bewezen effectiviteit en veiligheid die we vanzelfsprekend vinden voor volwassenen” De briefschrijvers stellen dat een kind geen kleine volwassene is. “De verwerking van een geneesmiddel verloopt dan ook wezenlijk anders bij kinderen dan bij volwassenen. De dosis, werking en de veiligheid van een nieuw medicijn kan daarom alleen worden vastgesteld door onderzoek bij kinderen zelf. Het nalaten van dergelijk onderzoek leidt tot onverantwoorde risico’s voor alle kinderen die het geneesmiddel krijgen.”

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

5 februari 2014

ik heb alle begrip voor ouders en vrienden van kinderen met kanker, die vragen om behandeling met medicijnen, ook als die (nog) niet tot de Nederlandse markt zijn toegelaten en nog niet alle (bij)werkingen bekend zijn. zolang er leven is, is er hoop, en dat is wat nieuwe medicijnen doorgaans beloven. en dat die behandeling informatie oplevert over de werking van die medicijnen, en dus bijdraagt aan verbetering van de behandeling, lijkt mij het pleidooi om het gebruik van dergelijke medicijnen in behandelingen te versterken.

maar ik vind het onbegrijpelijk dat men de medicijnen op deze patiëntjes wil 'testen'. kinderen zijn toch geen proefkonijnen!

jos

5 februari 2014

Het is heel vervelend,"kinderen zijn toch geen proefkonijn"?
Maar soms moet je wel als niets meer je help of bij je werkt. Kinderen pakken alles aan en gaan ervoor. Ze hebben immers niets te verliezen.
Weet ik uit ervaring, niet met kanker maar met een andere zeldzame ziekte.

Anoniem

5 februari 2014

Misschien is de vraag nu meer hoe het beleid eruit gaat zien waarin je uitzonderingen "gedoogd".

Als een situatie uitzichtloos is, verandert alles.

Top