ACTUEEL

‘Facilitaire kosten in ggz dalen relatief’

De totale facilitaire kosten per cliënt zijn in boekjaar 2012 met 4,4 gedaald. Doordat ggz-instellingen hun omzet fors zien teruglopen, zijn de facilitaire kosten afgezet tegen de totale omzet met 5,1 procent gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse GGZ benchmark van Hospitality Consultants.

De facilitaire kosten ten opzichte van de kosten van de gehele instelling bedroegen in 2011 10,1 procent en in 2012 9,6 procent. Omgerekend is dit in 2011 22,70 euro per cliënt en in 2012 21,70 euro per cliënt.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

4 februari 2014

hou toch op met allerlei financiële argumenten in de zorg! Of je zorgt en doet tegelijkertijd aan preventie en sleurt politici met de haren bij de problemen waar we voor staan of je luistert naar het volgende verhaal dat het dit of volgend jaar wel eens afgelopen kan zijn over de hele wereld.


Grady Means is voormalig adviseur van vicepresident Nelson Rockefeller en oud econoom van het Amerikaanse ministerie van Gezondheid en Onderwijs, en heeft een carrière achter de rug als manager van grote miljardenfirma's. In oktober 2012 schreef hij in de Washington Times dat er 'een zeer grote kans is dat het echte einde van de wereld rond 4 maart 2014 zal optreden.'

'De doemsdagklok zal luiden, omdat de Amerikaanse economie rond die datum volledig kan instorten, en op zijn beurt alle economieën en alle hoop op herstel in de afzienbare toekomst -zeker tijdens het grootste deel van ons leven- de bodem in zal slaan. De rente zal exploderen, bedrijven zullen omvallen, de werkeloosheid zal records bereiken, er zullen enorme tekorten zijn aan goederen en voedsel, en er kan massale sociale onrust ontstaan.'

'Wereld zal samen met ons instorten'

'Alle wishful thinking dat Amerika 'herstelt' en dat 'het weer beter gaat', is een illusie... Waar het om gaat is vertrouwen in Amerika, en de wereld is dat snel aan het verliezen. Spoedig zal de VS zulke tekorten en schulden hebben, dat de landen van de wereld het vertrouwen in Amerika zullen kwijtraken, en hun investeringen beginnen terug te trekken.'

'Veel topeconomen en bankiers denken dat nog een biljoen dollar het zal oplossen,' vervolgde hij. 'Maar plotseling zal er een bankrun beginnen, die snel erger zal worden. Op dat moment zullen we onze eigen tekorten moeten financieren, maar dat niet kunnen. We zullen de rente op obligaties verhogen, om zo weer buitenlandse investeerders aan te trekken. De rente zal gaan stijgen, bedrijven zullen dan failliet gaan en de werkloosheid zal exploderen. De rest van de wereld zal samen met ons instorten.' (1)

Van der Wijst

5 februari 2014

De titel kloptnatuurlijk niet! De facilitaire kosten zijn relatief juist niet gedaald, maar gestegen, in absolute zin zijn ze wel gedaald, maar de gehele omzet is meer gedaald.

Top