ACTUEEL

'Soms moeilijk oudere paren bijeen te houden'

Het bij elkaar houden van oudere echtparen waarvan er één naar een verpleeghuis moet, is moeilijker dan het lijkt. "Niet iedere partner heeft er behoefte aan om bijvoorbeeld ook op een gesloten afdeling te gaan wonen", licht een woordvoerster van Actiz toe, de brancheorganisatie van zorgondernemers.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid zei dinsdag zorginstellingen en verzekeraars er nogmaals op te gaan wijzen dat ze de plicht hebben een geschikte plek te zoeken waar oudere echtparen samen kunnen wonen. Volgens Actiz weten ze bij sommige verpleeg- en verzorgingshuizen niet altijd wat de regel is.

Onwetendheid

Ook het Nationaal Ouderenfonds constateert naar aanleiding van de reacties op de problematiek dat er onwetendheid is. "Dan wordt doodleuk verteld dat je als partner niet mee kunt naar het verpleeghuis", aldus een woordvoerster van het ouderenfonds. Zij wijst er op dat ouderen moeten samenblijven om zo ook de eenzaamheid onder hen te bestrijden.

Wat het meest uit de reacties van zorginstellingen naar boven komt drijven, is volgens Actiz de moeilijkheid om echtparen ook echt bij elkaar te houden. "Als echtparen al in dezelfde kamer willen gaan wonen, moet dat ook praktisch kunnen. Soms kan dat gewoonweg niet; zijn kamers verouderd, is er geen kamer op dezelfde gang en zijn er ook geen aanleunwoningen bij de zorginstelling", aldus de woordvoerster van Actiz.

Zorgkantoor

Zij wijst erop dat de ouderen of anders hun kinderen in overleg moeten met het zorgkantoor over de locatie in de regio waar ze eventueel wel samen kunnen blijven. Ook de ouderenbond ANBO wijst op goed onderzoek van de betrokkenen. "Consumenten hebben ook een plicht om zelf onderzoek te doen en advies in te winnen. Daarbij moeten ze kritisch zijn en doorvragen", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans van Amstel

5 februari 2014

Net gehoord: een echtpaar is zestig jaar samen. Zij verhuist naar een verpleegafdeling van een zorgcentrum vanwege dementie. Hij mag wonen in een aanleunwoning van hetzelfde zorgcentrum. Zestig jaar hebben ze samen gegeten. Maar dat kan nu niet meer. In de verpleegafdeling eten ze 's middags warm, de mensen van de aanleunwoningen krijgen 's avonds hun warme maaltijd. Er is nog veel te verbeteren....

peltenburg

5 februari 2014

Van Rijn heeft makkelijk praten. het is zo schrijnend. Het is nu nog steeds normaal dat mensen die de laatste 5 of 10 jaar van hun leven moeten gaan slijten in een verpleeghuis veroordeeld zijn tot een kamer met 2 of 3 of 4 collega bewoners. wat dan van jezelf is is je nachtkastje en de wand achter je bed. dat is anno 2013 nog steeds de schrijnende waarheid. laat staan dat je gezonde partner bij je in kan wonen. dit is niet alleen op pg afdelingen van verpleeghuizen een feit maar ook op somatische afdelingen. Als je een verpleeghuis wilt waar er 1 persoons appartementen zijn of 2 persoons met de partner samen dan zijn er jaren wachtlijsten. het 1e paarse of 2e paarse kabinet nam zich voor dat binnen 10 jaar het verplicht samen op een zaal vertoeven van verpleeghuis bewoners niet meer zou moeten bestaan. het bestaat nog steeds. In een beschaafd land als het onze. waar de afschaffing van het belasting voordeel voor het woon werk verkeer binnen 2 weken van de baan was. Dat bracht 2,5 miljard op. Nederland protesteerde en het was zo maar van de baan. 3 miljard bezuinigen op de langdurige zorg gaat er zo maar doorheen. de oudere kan moeilijk protesteren en trekt aan het kortste end!

Top