ACTUEEL

Aantal dierproeven in 2012 gestabiliseerd

Het totaal aantal uitgevoerde dierproeven in Nederland is in 2012 gelijk gebleven ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal gaat het om 589.056 proeven uitgevoerd op dieren, met name muizen en ratten. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaaroverzicht over dierproeven door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het totale aantal proeven op ratten, konijnen, runderen en varkens nam in 2012 toe ten opzichte van 2011. Het aantal proeven met muizen, kippen, vissen en cavia’s is afgenomen. Procentueel gezien was er een stijging van meer dan 100 procent bij het aantal katten (235 dieren in totaal), breedneusapen (88 dieren) en runderen (4855 dieren) dat gebruikt is voor proeven.

Medisch onderzoek

Meer dan de helft van de dierproeven is uitgevoerd voor wetenschappelijk onderzoek. In een derde van het aantal gevallen gaat het om onderzoek voor de ontwikkeling, productie of controle van bijvoorbeeld vaccins, geneesmiddelen of medische producten. Dierproeven voor cosmetica zijn in Nederland verboden.

Dierenorganisatie Een Dier Een Vriend (EDEV) noemt het “schandalig” dat het aantal proeven niet is gedaald. Volgens hen is driekwart van de uitgevoerde dierproeven niet verplicht. “Bovendien wordt in ongeveer 90 procent van de gevallen geen pijnbestrijding toegepast”, zo schrijft de organisatie in een reactie. EDEV pleit voor de afschaffing van dierproeven. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bezorgd

6 februari 2014

Afschaffen dierproeven.
Maak gebruik van de al aanwezige kennis die internationaal verzameld moet worden in databanken die voor iedereen openbaar en toegankelijk moet zijn. Wees open en transparant en deel deze kennis met elkaar. Niet geld gedreven, maar kennis gedreven. En niet telkens overal domme zinloze dubbele proeven uitvoeren zonder een greintje gevoel voor het lijdende onderwerp, een leven dier. Dat je kanker krijgt door te blijven roken weten we al lang, dat je kanker krijgt van teveel in UV licht weten we al lang. Moet men alles willen weten om er vervolgens een medicijn voor te maken waar veel geld aan verdient wordt ten kosten van ondraaglijk lijden? Doodgaan hoort nu eenmaal bij de natuurlijke selectie in ons menselijk bestaan.

Top