ACTUEEL

Verbugt: 'Gemeenten niet op zorgtaak voorbereid'

Gemeenten zijn niet voorbereid op hun taak om vanaf 2015 een deel van de langdurige geestelijke gezondheidszorg en de jeugd-ggz te regelen. Dat zegt Joep Verbugt, voorzitter raad van bestuur van GGzE in het Eindhovens Dagblad.

Gemeenten moeten straks de helft van hun budget gebruiken voor zorgtaken, waarschuwt Verbugt. Hij voorziet dat gemeenten voorzieningen, zoals dagopvang, gaan wegbezuinigen. GGzE is nu in Eindhoven en omgeving verantwoordelijk voor uitvoering van de ggz.

Gemeentepolitiek

Verbugt signaleert dat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de zorg geen thema is bij politieke partijen of de kandidaat-raadsleden. Hij vreest dat de nieuwe wethouders, die nog geen jaar na hun aantreden ingewikkelde en zware zorgtaken op hun bord krijgen, daar niet op zijn voorbereid, meldt het ED.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vries JJ

5 februari 2014

Geheel met de auteur eens
De wethouders geven geen sturing en nog erger de ambtenaren bedenken onmogelijke inkoopvoorwaarden die totaal geen rekening houden met de zorg omdat veel inkopers hun hele leven bestrating en plantsoenendiensten hebben aanbesteed en niets begrijpen van de zorg
dit wordt een grote ramp voor allereerst de clienten maar ook voor alle zorprofessionals en instellingen.
Ook heb ik vele zorginstellingen gehoord best willen veranderen maar die het terecht dwaas vinden dat 43 regio;s en 400+gemeenten allemaal andere aanbestedingvormen, ict systemen, tarieven en wat je maar kunt bedenken anders doen , dit moet de overhead bij gemeenten en instellingen meer laten stijgen

Conclusie
De clienten zijn slechter af , de zorg wordt als plantsoenedienst bejegend en de overhead en burocratie stijgt en overtreft alle ten onrechte ingeboekte besparingen.

En het kabinet blijft maar roepen dat alles goed gaat.


Seinstra, M

5 februari 2014

Zijn er geschikte buurthuizen ? 0ok toegankelijk voor minder valide buurtbewoners ? Om hoeveel mensen gaat het eigenlijk?
Of gaan al bestaande (verzorgings) huizen capaciteit, incl. personeel, aanbieden?
Gewoon op dezelfde plek maar goedkoper vanwege andere financiering?

Anoniem

9 februari 2014

Het is inderdaad zuur. Onvoorstelbaar eigenlijk wat er gebeurt, als je logisch nadenkt. Een versnippering van aansturing van ongekende omvang met alle bureaucratie van dien. Bij de GHZ-sector is het al net zo, ook daar is het de vraag wat met de zware cliënten, als het gaat om dagbesteding, of ambulante begeleiding, en veelal met een NAH, gaat gebeuren. Waarom hebben de zorgkantoren dit in godsnaam laten gebeuren? Het had echt goedkoper gekund, op basis van de systematiek die er al lag en die eigenlijk pas recent z'n waarde begon te creëren. En nu gooien we alles naar de WMO, met honderden diversiteiten en nog meer willekeur aan opvattingen, visies, en uitvoering tot resultaat. Alsof gemeenten instaat zijn, kennis die op basis van tientallen jaren is opgebouwd, even snel op 1 jaar tijd, op basis van wat keukentafelgesprekjes, zichzelf eigen te maken én het vervolgens zelfs beter te doen. Want wat als de trend ontstaat,dat weer meer zorg nodig is. En de gemeenten toch ieder hun eigen 'dingen' willen doen, die wel eens totaal stridig zijn met wat trendmatig en landelijk nodig is. En waarvoor de belastingbetaler betaalt. En wie kan er nu tevreden zijn met het feit, dat je in een gemeenten woont die het niet goed doet en je te weinig zorg krijgt, terwijl een andere gemeente hetzelfde wel belangrijk vind en de zaken er wel goed zijn geregeld? Discriminatie van de bovenste plank. Het is geen 'simpele thuiszorg' waar wat steunkousjes moeten worden aangetrokken, en waar je inderdaad al ver komt met economisch inkopen. Maar zelfs daar ontstonden problemen. En dan zou het met de WMO 2015 wel allemaal even beter gaan? De sprookjes bij Telekids van de sprookjesboom zijn dan nog geloofwaardiger. Ik schaam me voor dit Nederland. Van Rijn en Rutte, treedt in godsnaam af. Je zou bijna weer CDA gaan stemmen.

Top