ACTUEEL

Amsterdam: kamerhuurder kan thuishulp doen

De gemeente Amsterdam heeft een bejaarde hospita uitgesloten van thuishulp, aangezien de vrouw twee studenten in huis heeft die dit werk kunnen doen. Dat meldt AT5.

Hospita Helen Gerretsen heeft volgens AT5 recentelijk twee operaties en een half jaar ziekenhuis achter de rug. Gedurende een periode van vier maanden ontving ze thuishulp, maar deze is per direct stop gezet om ze twee inwonende kamerhuurders heeft.

“Dat zijn kamerhuurders die hun eigen weg gaan. Zij hebben echt geen zin om voor mij te stofzuigen”, aldus mevrouw Gerretsen tegen AT5. Ouderenbond ANBO is met name verontwaardigd over de bejegening die Gerretsen ten deel is geval. “Dat een gemeente de regels aanscherpt, kan gebeuren”, aldus ANBO-directeur Liane den Haan. “Maar mevrouw heeft al langer thuiszorg gehad. Dan kun je niet van het een op andere moment zeggen: ‘u krijgt niets meer’.”
ANBO ziet in de scherpe opstelling van de gemeente Amsterdam een voorafspiegeling van hetgeen ouderen te wachten staat als ook andere zorgtaken volgende jaar naar de gemeenten gaan.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Versluis

5 februari 2014

Dit is een duivels dilemma. Dat de overheid het zo ver laat komen is schandalig. Wat beide studenten ook doen, het is nooit goed!

Hendriks

6 februari 2014

Als de inkomenstoets goed heeft plaatsgevonden zal de eigen bijdrage van deze vrouw de compensatie voor de gemeente moeten zijn lijkt me.

Gulpen bc

6 februari 2014

Ik ben zeer veel bezig met juridische hulp voor mensen die gebruik maken van de WMO.
Hendriks heeft juridisch gezien groot gelijk immers de huurders hebben totaal niets met het huishouden van de hospita te maken.
De gemeente druist ook in tegen de adviezen van de Staatssecretaris. Volgens hem mogen mensen niet gedwongen worden tot verlening van thuiszorg.
De gemeente probeert zelfs in deze dwangarbeid op te leggen.
Deze hospita moet zich puur juridisch gaan verweren tegen de gemeente.

Top