ACTUEEL

Aafje betaalt zes ton wachtgeld aan topman

Zorgorganisatie Aafje in Rotterdam betaalt 630 duizend euro wachtgeld aan de eind vorig jaar vertrokken bestuursvoorzitter Constant van Schelven. Dit blijkt uit vragen van SP-Kamerlid Leijten.

Aafje maakte bij zijn vertrek bekend dat Van Schelven afzag van een vertrekregeling. Over de hoogte van het wachtgeld wilde Aafje toen niets kwijt. Naar nu blijkt kan Van Schelven de komende vier jaar tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd aansprak maken op maandelijks 12.353 euro. Dit bedrag kan over de betreffende periode oplopen tot 630 duizend euro.

Cao-conform

In een reactie op Leijtens vragen stelt staatssecretaris Van Rijn van VWS dat er sprake is geweest van een cao-conforme wachtgeldregeling. Ook wijst hij er op dat het bedrag van 630 duizend euro de maximale verplichting van Aafje is jegens Van Schelven. Mocht hij in de periode tot zijn pensioen andere inkomsten hebben dan worden deze in mindering gebracht op het wachtgeld.    

Afbreken 

De  raad  van toezicht onder leiding van Piet Batenburg, tevens bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, besloot eind vorig jaar dat Aafje in het licht van de veranderende wetgeving en financiering een nieuwe topman nodig had. Van Schelven gaf sinds 1996 leiding aan Aafje. Daarmee was Aafje in de  ogen van de raad van toezicht “het bouwwerk van Van Schelven”. "Dit bouwwerk moet worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd", aldus Batenburg in Skipr. "We kunnen dit niet van hem als bouwmeester verwachten."

Was Van Schelven niet tegemoet gekomen aan het verzoek van de raad van toezicht om af te zien van de  vertrekregeling waar hij aanspraak op kon maken, dan had Aafje nog eens anderhalf jaar lang een salaris moeten betalen in de orde van 365 duizend euro.

 

 

0 Reacties

Top