ACTUEEL

V&VN: vóór verplicht prikken verplegend personeel

Wanneer de minister van Binnenlandse Zaken de Mexicaanse griep tot nationale ramp uitroept, kan verplegend personeel straks worden verplicht zich te vaccineren tegen deze griep. De beroepsvereniging van zorgprofessionals V&VN is voor verplichte inenting van medisch personeel. Een kwart van de verpleegkundigen wil echter niet worden ingeënt. Dat meldt De Pers.

Overrulen van de grondwet

Zeker als de Mexicaanse grieppandemie grotere proporties aanneemt, is het de vraag of protesteren zin heeft. "Onder normale omstandigheden kun je vaccinatie niet verplichten", zegt Elise de Jong, woordvoerder van de NVZ vereniging van ziekenhuizen tegen De Pers. Onze grondwet beschermt de integriteit van het menselijk lichaam tegen overheidshandelen. Maar een uitzondering is mogelijk. De juristen van de NVZ zoeken uit hoe het precies zit, voor het geval dat de minister van Binnenlandse Zaken de griep tot nationale ramp uitroept.

V&VN: vóór verplicht prikken

Medisch personeel krijgt als eerste het vaccin aangeboden, zodat de zorg in ziekenhuizen niet in het gedrang komt door ziek personeel. Sommige virologen willen dat vaccinatie voor medisch personeel verplicht wordt. Verzwakte patiënten moeten volgens hen geen risico lopen dat ze een met de Mexicaanse griep besmette verpleegkundige aan het bed krijgen. V&VN is ook voor verplichte inenting van medisch personeel. De vereniging wil voorkomen dat patiënten gaan vragen om verpleegkundigen die wél gevaccineerd zijn. Dat is volgens de vereniging een onwerkbare situatie. Los daarvan is het gezondheidsrisico veel te groot als de griep grootschalig uit zou breken.

Pandemie en WHO

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) kan in geval van een pandemie haar leden oproepen om de gehele bevolking verplicht te vaccineren. Het nationale recht moet in zo’n geval wijken voor WHO-regels.  Weigeraars worden waarschijnlijk niet  onder fysieke dwang geprikt, denkt Fancis Bolle van V&VN: "Maar misschien moet je het vergelijken met het verplicht bij je dragen van een identiteitsbewijs. Heb je die niet bij je, dan krijg je een boete."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top