ACTUEEL

Ontknoping in zaak tegen ex-neuroloog Jansen

Na een behandeling van maanden, maar een voortraject van meer dan 10 jaar wordt dinsdag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen Ernst Jansen. Tegen de ex-neuroloog is 6 jaar gevangenisstraf geëist. De grote vraag is in hoeverre Jansen opzettelijk verkeerde en zware diagnoses stelde bij zijn patiënten, met verregaande gevolgen.

De zaak tegen Jansen is een unieke en uitzonderlijke zaak: vergelijkbare strafzaken zijn er niet. Nog niet eerder namelijk kon een arts jarenlang de gevangenis in gaan voor mogelijk opzettelijk fout gestelde diagnoses.

Alzheimer

De rechtbank in Almelo heeft de afgelopen maanden meer dan 10 zittingsdagen uitgetrokken voor deze zaak, die de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis wordt genoemd. Jansen vertelde zijn patiënten onder meer dat ze ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer, terwijl dat helemaal niet het geval was. Maar ondertussen hadden ze wel jarenlang zware medicijnen geslikt. Hij deed dit meerdere keren, tot zijn ontslag uit het Medisch Spectrum Twente in 2003.

Hoger beroep

De vraag is of de al ruim 10 jaar slepende zaak na dinsdag ook echt is afgerond. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalig neuroloog; zijn advocaat vindt vrijspraak een terechte uitspraak. De kans is daarom heel groot dat een van beide partijen in beroep gaat tegen de uitspraak. In de tuchtzaak, die gelijktijdig liep met de strafzaak, heeft de advocaat van Jansen al hoger beroep aangetekend. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top