ACTUEEL

'Eén in 10 alzheimerpatiënten is ondervoed'

Circa dertigduizend alzheimerpatiënten in Nederland –meer dan 10 procent van het totaal- zijn ondervoed. Dat meldt Trouw vanochtend op basis van een rapport van Alzheimer’s Disease International (ADI).

De onderzoekers constateren dat ondervoeding bijdraagt aan een sneller ziekteverloop. Het merendeel van de ondervoede patiënten woont thuis, aldus Alzheimer Nederland, dat deel uitmaakt van de internationale koepel ADI. Zij zouden sneller in verzorgings- of ziekenhuizen moeten worden opgenomen.

Onderzoek

De ondervoeding is niet alleen het gevolg van vergeetachtigheid bij mensen met alzheimer. Zij hebben vaak verminderde eetlust en in een vergevorderd stadium niet zelden last van problemen met slikken. Alzheimer Nederland wil dat er meer onderzoek komt naar het verband tussen de ziekte en voeding. De organisatie roept naasten op extra oplettend te zijn.

In Nederland hebben zo’n 260.000 de diagnose alzheimer.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van der Werf

12 februari 2014

Zou dit probleem beperkt zijn tot Alzheimer patiënten? Ik heb sterk de indruk dat ook vasculair dementerenden hier mee te maken hebben.
Bij thuiswonende patiënten speelt naar mijn ervaring naast de genoemde lichamelijke oorzaken, ook vereenzaming en daarmee verminderde lust tot welke activiteit dan ook (inclusief voldoende eten en drinken, ook al wordt het door zorgverleners of mantelzorgers aangeboden). Als de zorgverlener/mantelzorger/vrijwilliger ook aan tafel erbij gaat zitten en mee gaat eten blijkt de lust tot eten vaak veel groter (voldoende drinken blijft wel een probleem).

Top