ACTUEEL

‘Bank moet rol pakken in particuliere ouderenzorg’

Banken moeten hun rol pakken waar het gaat om oplossingen voor zorg voor oudere particuliere huizenbezitters. Dat stelde Hub Hamers, eerste lector van het Kenniscentrum Duurzame Zorg aan de HAN, woensdag bij het seminar ‘Samenleving 3.0’ tijdens de 41ste editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam.

Banken richten volgens Hamers vooral hun aandacht op het reguliere vastgoed van verpleeghuizen en zorginstellingen. Deze krijgen met leegstand te kampen doordat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het gaat Hamers om oplossingen voor ouderen die hulpbehoeftig worden en geen spaarpot hebben waarvan ze zorg kunnen inkopen, terwijl zij wel kapitaal hebben: namelijk het huis waarin zij wonen en dat veelal is afbetaald. “Pensioenfondsen zijn al over oplossingen aan het nadenken”, zegt Hamers. “Ik vind dat banken moeten nadenken en een oplossingen in de markt moeten zetten”. Anja van Balen, sector banker zorg bij ABN AMRO, zegt dat banken hier met het oog op de Samenleving 3.0 wel degelijk mee bezig zijn. Banken zien hierin ook hun kansen, volgens Van Balen. “Binnen twee jaar is hier een product voor. Daarvoor zijn wij ook afhankelijk van goedkeuring door de overheid”, zegt zij, wijzend op de vele nieuwe regels voor banken.

Huiver

Zowel Hamers als Van Balen noemen als voorbeeld het zorgfinancieringsplan met 'verzilverd wonen'. Bij dit concept, waar circa tien jaar geleden mee is geëxperimenteerd, verkoopt iemand zijn woning aan een woningcorporatie tegen een bescheiden prijs. In ruil daarvoor mag de verkoper vrij van huur en onderhoudskosten zo lang in de woning blijven wonen als hij wil, of tot hij overlijdt. Daarnaast beschikt diegene over een spaarpotje waaruit zorg gefinancierd kan worden. Dit concept sloeg echter niet aan, onder meer vanwege huiver bij de woningbouwverenigingen.

Van Balen noemt als mogelijke nieuwe oplossing een voorbeeld waarbij iemand 20 procent van de waarde van zijn huis mag opnemen, met het huis als onderpand. Daarvan zou iemand zijn zorg kunnen bekostigen. “Er wordt in elk geval hard gewerkt om tot een nieuw product te komen.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 februari 2014

De ING moet rol pakken kan de kop beter zijn.
Doodeng wat er nu plaats vindt: niet langer bepaalt de art wat er gebeurd maar de bank. En heet meest enge is nog dat die banken op hun beurt hun liquide middelen gaan halen bij ...U!
Lees en huiver wat die zogenaamde geldschieters op Europees nivo gaan regelen, mede met instemming van de keiharde Schippers ( keihard volgens Wiegel!!)


Het internationale persbureau Reuters heeft bevestigd waar we al een tijd lang voor waarschuwen: de EU wil beslag leggen op het spaargeld en de pensioenen van al zijn onderdanen -zo'n 500 miljoen in getal- om daarmee 'investeringen' te doen, de economie aan te jagen en de kloof die de banken na het uitbreken van de crisis hebben achtergelaten, te dichten. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om een onvrijwillige 'bijdrage', oftewel een regelrechte confiscatie van het privégeld van de Europeanen.

Reuters wist beslag te leggen op het document, waarin wordt beschreven hoe de EU naar manieren zoekt om de financiën van het 28 landen tellende blok minder afhankelijk te maken van de banken. Er wordt naar andere manieren gezocht om kleine bedrijven, infrastructuurprojecten en diverse investeringen te financieren.

ECB-beleid mislukt

Hiermee bevestigt de EU feitelijk dat het 'onbeperkte' geldbeleid van de Europese Centrale Bank van de afgelopen 5 jaar is mislukt. Dat bleek in januari ook uit andere cijfers, die lieten zien dat de private kredietverlening in de Eurozone naar een absoluut diepterecord is gedaald. Met name Italië en Spanje staan er ronduit dramatisch voor. De met Europese belastingmiljarden gefinancierde bankenherstructurering in Spanje blijkt zelfs geen enkel effect te hebben gehad.

Pensioenen worden 'gemobiliseerd'

De Commissie constateert dan ook dat de 'de mogelijkheid van de financiële sector om kredieten te verlenen aan de echte economie, vooral langetermijninvesteringen, door de economische en financiële crisis is verzwakt.' Oplossing: 'De Commissie zal de verzekeringswaakhond van het blok in de tweede helft van dit jaar advies vragen aangaande een mogelijk wetsvoorstel om 'meer persoonlijke pensioenspaargelden te mobiliseren voor langetermijnfinanciering.'

Waarbij 'mobiliseren' een prettiger klinkend woord is voor 'confisqueren', oftewel in beslag nemen. Als de EU zijn zin krijgt, moet het plan nog voor het einde van dit jaar beklonken worden.

Banken mogen weer speculeren

Verder wil de Commissie tegemoet komen aan de klachten van de banken, dat ze door strengere regels meer eigen kapitaal moeten houden. Bovendien wordt onderzocht of er in Europa, net als in de VS, een EU-spaarrekening kan komen voor individuen, wier fondsen vervolgens gebruikt kunnen worden voor investeringen in kleine bedrijven.

Banken kunnen straks waarschijnlijk ook weer eenvoudiger hun liquiditeit verhogen met de verkoop van effecten. Nog controversiëler is het plan om de bestaande boekhoudkundige regels te versoepelen. Dit zal het voor de banken nog makkelijker maken om hun echte financiële situatie te verbloemen.

Wanhoop in Brussel

Het document toont aan dat het in de verste verte niet de goede kant op gaat met Europa, zoals politici en media beweren. Integendeel - dat de EU dit soort drastische stappen wil nemen, zegt meer dan genoeg over de wanhoop die er achter de spiegelende ramen van de Europese gebouwen in Brussel heerst.

Daarom wil Brussel uw spaar- en pensioengeld gaan gebruiken, zogenaamd om te 'investeren'. Ook kan het geld worden 'verpakt' in dezelfde gewraakte kunstmatige financiële producten(securitizations) die mede de oorzaak van de financiële crisis zijn geweest. Hiermee gaat de Unie feitelijk als een soort hedgefonds opereren. (2)

Herverdeling welvaart van burgers naar EU en banken

Het door de eurocraten veroorzaakte failliet van Europa wordt ook op deze wijze stap voor stap afgewenteld op de burgers. Het document werd hoogstwaarschijnlijk niet voor niets 'gelekt' naar Reuters. De EU hoopt met namelijk dat het plan om het (spaar)geld van de burgers in beslag te nemen de financiële markten weer wat meer vertrouwen geeft. Kortom: de volgende massale socialistische herverdeling van de welvaart -die van de gewone man naar de EU en de banken- komt eraan.
(1) Zero Hedge (via Infowars)
(2) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Top