ACTUEEL

Na AMC gaat OM in de fout bij nabestaanden Tromp

Tot verbijstering van de weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem haar overleden man een brief gestuurd, waarin hem gemeld wordt dat hij niet verder vervolgd zal worden. Dat meldt de Telegraaf.

De weduwe ervaart de brief als pijnlijk en onfatsoenlijk, meldt de krant die de brief ook in bezit heeft. De zaaksofficier schrijft in de brief die op 4 februari 2014 aan de overleden huisarts is gericht: “Op mijn parket is een proces-verbaal binnengekomen, waarin u als verdachte bent aangemerkt”. “Inmiddels heb ik besloten u daarvoor niet (verder) te vervolgen.” Als reden van seponering wordt niet het feit gegeven dat de huisarts sinds oktober 2013 niet meer leeft na zijn zelfmoord, maar dat de ’officier van justitie geen vervolgingsrecht (meer) heeft’, meldt de krant.

Blunder AMC

Deze blunder komt nog geen twee weken na die van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). Het AMC schreef de overleden huisarts Tromp aan in een poging nieuwe huisartsopleiders te werven. Een woordvoerder van het ziekenhuis sprak daarna van "een pijnlijke en ongelooflijke fout”.  Volgens de woordvoerder heeft de afdeling Huisartsgeneeskunde verzuimd om Tromp uit het e-mailbestand te halen.

Tromp maakte vorig jaar een einde aan zijn leven nadat het OM een onderzoek had ingesteld naar mogelijk strafbaar dan wel onjuist handelen bij de euthanasie van een terminale patiënt. Zijn stagiaire stapte naar haar begeleider in het AMC, waarop het ziekenhuis zonder  wederhoor melding maakte bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In december bood het AMC hiervoor excuses aan.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 februari 2014

Diep triest!! Medewerkers en hun familie in de gezondheidszorg verdienen steun en begrip in alle gevallen. Ook als het fout gaat is de dialoog het beste. Immers alle afwegingen tussen leven en dood zijn moeilijk voor iedereen.
In alle omstandigheden is zorgvuldig omgaan met relaties gewenst.
In het geval van huisarts Tromp is het helemaal ongepast om zulke oliedomme fouten te maken. Het verdriet van de familie is al groot genoeg. Zij verdienen steun en inlevend vermogen van alle instanties die kennelijk teveel op de automatische piloot werken.

Baksteen

13 februari 2014

Je moet de zaak niet overdrijven. Overal worden in de administratie dit soort minder nauwkeurige zaken gemeld.
Hoeveel familieleden van overledenen krijgen nog belastingaanslagen, rekeningen voor de krant of van de bank of zelfs deurwaarders. In de zorg is men niks meer gewend. Wordt gewoon wat zakelijker en bezie de dingen eens van de techniese kant. Dan blijkt dat het elke keer weer een wonder is dat zaken wel goed lopen.
Welkom in het nieuwe Nederland waar fouten de norm zijn geworden.

Vismale

16 februari 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 17-02-2014 10:09.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 17-02-2014 10:09.

Anoniem

3 maart 2014

Nu heeft de Inspectie ook medeverantwoordelijkheid voor de dood van de zoon van Dr.Tromp. Wordt tijd dat we de Inspectie het land uitschoppen!!!
De zoon heeft zelfmoord gepleegd dmv CO. Wat een onnodige drama's allemaal alleen omdat een co-assistent even lult tegen haar opleider bij het AMC dat vervolgens direct de Inspectie inschakelt. Vrouwen horen niet in bestuursfuncties en horen niet verregaand over leven en dood te beslissen. Overal waar vrouwen de baas willen spelen gaat het mis. Schippers is de ergste klere wijf met haren op de tanden en waarsch een kale kut

Top