ACTUEEL

IGZ en IJZ monitoren continuïteit zorg bij pandemie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie jeugdzorg (IJZ) onderzoeken in augustus hoe ver de zorgsector gevorderd is met de continuïteitsvoorbereiding voor een grieppandemie. Minister Ab Klink en minister André Rouvoet hebben de inspecties hiertoe opdracht gegeven.

Verplichte monitoring

In het vroege najaar zullen er waarschijnlijk meer mensen de Mexicaanse griep krijgen. Daarom vindt de verplichte monitoring al in de tweede helft van augustus plaats. Ziekenhuizen, huisartsenposten, ambulancediensten, verpleeg- en verzorgingshuizen, bloed-/serumbanken en instellingen voor thuiszorg, gehandicaptenzorg, ggz en jeugdzorg moeten tussen 10 en 28 augustus op www.igz.nl een vragenlijst invullen. Tijdens de onderzoeksperiode wordt dagelijks  op de site gepubliceerd welke zorginstellingen de vragenlijst al hebben ingevuld. Ook maken de inspecties de data bekend van welke de instellingen zeggen hun continuïteitsplannen op orde te hebben. Uiterlijk 15 september is de eindrapportage gereed.

Continuïteit garanderen

Zorginstellingen moet voor 1 september een continuïteitsplan opgesteld hebben om de continuïteit van zorg tijdens een grieppandemie te garanderen. De pandemie zou kunnen leiden tot uitval van personeel. Juist het zorgpersoneel loopt veel risico, omdat zij meer worden blootgesteld aan het virus. De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN pleit dan ook voor het verplicht inenten van zorgpersoneel tegen de Mexicaanse griep.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top