ACTUEEL

‘Uitstel Wmo leidt niet tot betere condities’

Het uitstellen van de invoering van de nieuwe Wmo zal niet tot betere financiële condities leiden. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn van VWS te kennen gegeven tijdens een bijeenkomst met wethouders.

Verschillende partijen pleiten, waaronder Buurtzorg Nederland, willen uitstel voor de invoering van de nieuwe Wmo in januari. Zij uitten hun zorg vrijdag tijdens de hoorzitting van de vaste Kamercommissie voor VWS over de nieuwe wet in de Tweede Kamer. De hoorzitting was een opmaat voor op het Kamerdebat met staatssecretaris Van Rijn dat op 20 februari wordt gehouden.

In een bijeenkomst met zo’n twintig wethouders gaf Van Rijn aan niets in uitstel te zien. “Je kan de wet wel uitstellen, maar dat zal er niet toe leiden dat er ook meer geld komt”, aldus Van Rijn. “Eerder minder. Als we de stap nu niet maken, dan maken we hem nooit meer.”

Zorgen

Ook de meeste wethouders spraken zich uit tegen uitstel. Toch leven er bij de gemeenten grote zorgen, met name over de financiële condities. Van Rijn benadrukte dat als gemeenten in 2015 financieel niet uitkomen, hij een adequate oplossing zal zoeken. Wel erkende hij dat hij niet weet of de 200 miljoen euro die hiervoor gereserveerd is realistische inschatting is.

Reserveren

De gemeenten uitten ook grote zorgen over de samenwerking met zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars zien volgens de gemeenten het belang van samenwerking lang niet altijd in. Daarom willen de gemeenten dat er een percentage van het Zvw budget wordt gereserveerd voor vernieuwing en afspraken met gemeenten.

Ook moet het Rijk beter naar burgers communiceren over de grote veranderingen in de zorg. Daarnaast willen de gemeenten nu de cliëntgegevens hebben om de zorgvraag in kaart te kunnen brengen. Augustus 2014 is voor de gemeenten te laat.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

17 februari 2014

De stelling "als we de stap nu niet maken, dan maken we hem nooit meer” is grote onzin. Het is omgekeerd: uitstel geeft de gelegenheid om het zeer gebrekkige overhevelingsplan te verbeteren. Wat ook zeer nodig is, en er is een veel beter plan voorhanden, al zeg ik het zelf.

Riet

17 februari 2014

Laten zij zich er maar aan houden: als we het nu niet doen, dan doen we HET NOOIT meer. Voorkomt veel bureaucratie en onnodige banenwisselingen. Maar nog meer: voorkomen van persoonlijk leed, bij zorgverleners en zorgvragers.

Klein

17 februari 2014

De argumenten van de gemeenten zijn weinig steekhoudend. Ik kan me heel goed voorstellen dat van Rijn aangeeft "het is nu of nooit". Want waarom de gemeenten het een jaar later wel aan kunnen?

Jurgen de Vries

18 februari 2014

Onbegrijpelijk dat van Rijn maar blijft roepen dat het door moet gaan Een grote ellende wordt over ons land gestort met nijzonder veel brurocratie, extra kosten , ontheemde patienten en professionals . De hoorzitting afgelopen vrijdag was duidelijk , de volgorde is verkeerd maatwerk wordt pas geboden naar 3 pogingen waar zware clienten niets aan hebben ( zelfzorg, mantelzorg, basis professional of maatwerk) , De burocratie gaat van 1,4% bij de verzekeraars naar meer dan 10% Gemeentelijke overhead, en de beste optie bezuinigen op overhead, beter samenwerken, minder willekeur door het landelijk te houden wordt niet gekozen, we leven in een dwaze wereld waar door ambtenaren bedachte systemen prevaleren boven gezond verstand en maatwerk voor mensen
Patienten zijn de dupe, Gemeentes komen om in burocratie, professionals kunnen niet de zorg biden die ze willen

Top