ACTUEEL

‘Tbs-kliniek Venray verwaarloost cliënten’

Verstandelijk gehandicapte patiënten van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray worden ernstig verwaarloosd. Dat schrijft Vrij Nederland op basis van informatie van een klokkenluider die allerlei misstanden binnen de kliniek beschrijft.

De klokkenluider is een oud-medewerker van de kliniek. In de Rooyse Wissel  worden verstandelijk gehandicapte tbs'ers en 'gewone' verstandelijk gehandicapten behandeld. De behandeling schiet ernstig tekort en medische klachten van patiënten worden niet serieus genomen. Verder kampt de kliniek met onderbezetting.

Verwaarlozing

De klokkenluider schetst in Vrij Nederland onder meer hoe een zwakbegaafde patiënt in 2009 werd mishandeld in de tbs-kliniek en voor dood achtergelaten door een medepatiënt. Zijn schouder werd verbrijzeld. De man leed helse pijnen, maar werd in zijn klachten niet serieus genomen. In 2012 pleegde hij zelfmoord. Een andere patiënt, een zwaar verstandelijk gehandicapte oudere man die nauwelijks kon lopen en verschrikkelijk stonk, bleek zich al bijna een jaar niet meer te hebben gewassen. Zijn teennagels waren zo lang dat ze omgekruld en ingegroeid waren. “Toen we verder gingen kijken, bleek hij vol te zitten met aangekoekte ontlasting. Hij kon slecht zien en was bang om te vallen. Daarom durfde hij niet te douchen”, zegt de klokkenluider.

Volgens Vrij Nederland worden de verhalen van de oud-medewerker bevestigd door documenten en andere bronnen bij de kliniek. De kliniek heeft aan het tijdschrift laten weten dat er "structurele stappen zijn gezet om tot verbetering te komen”.

De Rooyse Wissel kwam medio februari 2014 in opspraak omdat de kliniek geen melding had gedaan van seksuele relaties tussen behandelaars en tbs'ers. Tbs-klinieken zijn verplicht om seksuele relaties tussen personeel en patiënten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te melden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top