Tech

Accountant vindt DBC-grouper betrouwbaar

De grouper van DBC-Onderhoud is vorig jaar een betrouwbare basis geweest voor het vaststellen van declarabele zorgproducten. Dat concludeert accountantsorganisatie Deloitte Risk Services in haar jaarlijkse audit.

De positieve conclusie van de accountant geeft zorginstellingen en zorgverzekeraars de zekerheid dat de bepaling van DBC-zorgproducten altijd volgens dezelfde en de actueel geldende regels gebeurt en daarmee betrouwbare input voor de financiële verantwoording levert.

Onzekerheid

“De audit laat in ieder geval zien dat de huidige onzekerheid onder accountants over de jaarrekeningen van de ziekenhuizen in ieder geval niet aan de werking van de grouper kan liggen”, stelt een woordvoerder van DBC-Onderhoud. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) waarschuwde onlangs voor het tweede jaar op rij voor problemen met de vaststelling van de omzet van ziekenhuizen en UMC's.  

Cruciale schakel

De grouper is een cruciale schakel in het declaratieproces tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zo’n zevenhonderd zorginstellingen leveren gegevens over de geleverde zorg aan de grouper, een centraal computerprogramma, die deze gegevens omzet naar DBC-zorgproducten. Deze zorgproducten zijn de basis van de onderhandelingen en declaraties tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Over heel 2013 heeft de grouper ruim honderd miljoen trajecten verwerkt.

Om een betrouwbare en continue werking van de grouper te garanderen, wordt deze regelmatig getest en laat DBC-Onderhoud jaarlijks een audit uitvoeren. In 2014 vindt opnieuw een audit van de grouper plaats.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 februari 2014

Ben benieuwd of de accountant verder is gegaan dan een steekproef van 25 stuks. Meestal (uitzonderingen daargelaten) zijn er forse opmerkingen te maken bij de (denk)kwaliteiten van accountants betreffende de DOT systematiek.

Frank Conijn

21 februari 2014

Dat er elke keer hetzelfde uitkomt zal wellicht zo zijn, maar dat is maar één van de criteria. Zie voor een bredere beschouwing van het DBc-systeem http://bit.ly/1jPAje1 (eigen site). Daaruit blijkt dat het systeem ernstig disfunctioneert, ondanks dat wellicht er elke keer hetzelfde uitkomt.

Top