ACTUEEL

Uitgaven voor medicijnen flink gedaald

De uitgaven aan geneesmiddelen zijn vorig jaar met 7 procent gedaald. Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) vrijdag gemeld.

In totaal zijn de kosten voor medicatie in het basispakket namen in 2013 afgenomen van 4,4 miljard euro naar 4,1 miljard euro. De daling is opvallend, aangezien de overheid juist gerekend had op een groei van 5,9 procent gerekend tot circa 4,5 miljard euro. De uitgaven aan geneesmiddelen uit het basispakket bedroegen in 2013 bijna 4,1 miljard euro, aldus de stichting. Al met al betekenen de lagere medicijnuitgaven voor het kabinet een forse meevaller van 377 miljoen euro.

Volgens de SFK is de jaarlijkse groei van de vraag naar geneesmiddelen afgezwakt. Ook is de prijs van medicijnen gedaald als gevolg van de Wet Geneesmiddelenprijzen. Het is voor het tweede opeenvolgende jaren dat de kosten voor medicijnen dalen. (ANP/Skipr)

 

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

21 februari 2014

Is er gecorrigeerd voor de overheveling van de volgende tranche dure geneesmiddelen? Groeihormoon en enige oncolytica? Zo niet, dan zou dat heel goed de daling in omzet kunnen verklaren.

Daling in omzet door uit patent lopen van specialites is goed mogelijk. Hoeveel dat is is onbekend.

Bedenk dat de prijslijst van de KNMP/SFK niet de juiste prijs weergeeft, maar een fantasie prijs waarop de apothekers wel worden afgerekend.

De prijslijst van de KNMP/SFK is niet de juiste prijslijst. De verzekeraars bedingen bij de leveranciers veel lagere prijzen, maar rekenen de verzekerden de prijslijst KNMP/SFK prijzen, de zogenaamde AIP. Over deze AIP prijs betalen de apotheken nog eens een belasting, de Claw Back, terwijl de echte prijs veel lager is.

Er zijn ook verzekeraars die de moeite niet nemen om zelf de prijs uit te onderhandelen met de fabrikanten, maar volstaan met prikken van de prijs op peil jaar y, maaand x, en de apotheken krijgen de non-keus van tekenen of niet tekenen: Kogel of de strop.

Een spel van nieten voor de verzekeraars en SFK/KNMP speelt dat braaf mee.

Treurig. En de leden van de KNMP laten dit gebeuren.

te Gussinklo

24 februari 2014

Een stevig voorbehoud is beslist op zijn plaats!
Zie: http://www.dutchbuttonworks.com/2013/11/zorgthermometer-2014/
Dit n.a.v. Zorgthermometer van Vektis.

Wijnia

24 februari 2014

Is er gecorrigeerd voor medicijnkosten tlv eigen risico? Ik heb ook wel (wat) medicijnkosten per jaar, maar die betaal ik allemaal zelf uit het (jaarlijks oplopend) verplicht eigen risico.

bles

24 februari 2014

Goed zo.

Nu nog de graaiers korten.

Onder aan de zorg spiraal is alle vet weg en de kosten stijgen dus nu boven in de boom beginnen dan sparen we nog veel meer.

Top