ACTUEEL

‘Monitor toont knelpunten psychiatrische spoedzorgketen’

Een monitor, ontwikkeld om de kwaliteit van de psychiatrische spoedzorgketen (psk) te meten, spoort effectief knelpunten op. Zo heeft de monitor aangetoond dat het soms te lang duurde voordat ggz-crisisdiensten ter plaatse waren bij psychiatrische crisissituaties in de Brabantse regio’s Westelijk Noord-Brabant en Eindhoven-de Kempen.

Verder bleken de wachtlijsten in de ggz problematisch, evenals een gebrekkige communicatie tussen betrokken instellingen.

“Met de monitor bleken wij in staat om knelpunten en samenwerkingsproblemen zoals met aanrijdtijden, communicatie tussen en binnen organisaties en domeinstrijd aan het licht te brengen”, schrijven de ontwikkelaars van de monitor Mireille Salden, Hans van Kemenade, Arno van Dam en Niels Mulder. “Ketenpartners gebruikten de bevindingen uit de monitor om betere afspraken met elkaar te maken en de zorg te verbeteren.”

Zorg verbeteren

Na een test in Westelijk Noord-Brabant is de monitor verder geoptimaliseerd en getest in de regio Eindhoven en de Kempen. De monitor is volgens de onderzoekers geschikt om in alle regio’s de kwaliteit van de psychiatrische spoedzorgketen (psk) te meten en verbeterpunten inzichtelijk te maken.

De monitor kan landelijk worden ingezet om psychiatrische spoedzorg te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van GGZ WNB gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top