ACTUEEL

Van Rooy: 'Wijzig eens per jaar declaratieregels'

Ziekenhuizen hebben te veel en te vaak te maken met de wijziging van declaratieregels, aldus Yvonne van Rooy. Ze pleit er voor de regels nog maar eens per jaar te veranderen. Voor de SEH-artsen wil ze een uitzondering maken, daar is een hele snelle aanpassing van de regels nodig.

Sinds 2012 onderhandelen de zorgaanbieders met de zorgverzekeraars over de prijs. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen:  "Maar de overheid is in detail de declaratieregels blijven regelen. Sinds afgelopen twee jaar zijn er meer dan 2.000 veranderingen doorgevoerd in die declaratieregels."


Ingewikkeld

Het systeem is te ingewikkeld, betoogt Van Rooy: 'Wat we met het ministerie van VWS, de zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen afspreken: laten we al die veranderingen nu één keer per jaar doorvoeren en niet het hele jaar door, en ook niet zoals is gebeurd, met terugwerkende kracht."

SEH-artsen

De laatste jaren is veel geïnvesteerd in het opleiden van artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg die er op de Spoedeisende Hulp wordt geleverd, maar dat deze SEH-artsen mogen vervolgens die zorg niet declareren. "Ziekenhuizen moeten nu inderdaad andere medisch specialisten laten meedraaien op de SEH om de geleverde zorg vergoed te krijgen. Bovendien valt het ook niet uit te leggen dat een arts-assistent wel mag declareren en een SEH-arts, die daarvoor speciaal is opgeleid, niet. Hier moet in hoog tempo de werkelijkheid aangepast worden", aldus Van Rooy bij BNR Nieuwsradio.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

24 februari 2014

Waarom niet één keer per 4 jaar en wel op het moment dat een nieuwe regering er goed over heeft kunnen nadenken :)

Hoppener

24 februari 2014

Dit roep ik al een paar jaar. Blij dat er weer aandacht voor is. Op dit moment worden de tabellen 3 x per jaar tussentijds aangepast en sommige zorgproducten met € 0,10 cent. De NZa noemt dat "onderhoud". Ik noem het "werkverschaffing".

Koos Dirkse

25 februari 2014

Ik krijg het idee dat mw Van Rooy niet het verschil kent tussen declaratieregels en tarieven. Om het nog ingewikkelder te maken: volgens mij heeft ze het over Beleidsregels (NZa).
Krengen van dingen die tientallen keren per jaar de ziekenhuizen het leven zuurder en zuurder maken.
Er zijn nog slechts een handvol kenners die ermee uit de voeten kunnen.
Dat maakt zo’n non-verhaaltje van de voorzitter van de NVZ ook zo intriest: Als de voorzitter van de NZa en haar discipelen, de beleidsmedewerkers, consultants, er al niets van begrijpen, wat wil en kan de overheid dan verwachten van de ziekenhuizen? Niets, toch!
Hoe komen we eruit? Foppe de Haan zou het wel weten: alleen met je klompen in de klei weet je wat er speelt en kan je het oplossen. Ofwel: back to basics.

Top