Tech

HIMSS positief over Nederlandse zorg-ICT

HIMSS positief over Nederlandse zorg-ICT

"Nederlandse ziekenhuizen doen het ten opzichte van andere Europese landen relatief goed in healthcare IT. Acht ziekenhuizen hebben niveau 6 in de adoptie van informatie- en communicatietechnologie bereikt." Dat meldt Uwe Buddrus, senior consultant van HIMSS Europe, op zondag 23 februari op de openingsdag van ‘We Change Healthcare’, de studiereis van Heliview in samenwerking met Skipr naar de Himss2014 in Orlanda, Florida.

Klinische besluitvorming en ICT

Van volledig elektronisch ondersteund management van beelden en volledige elektronische ondersteuning van klinische besluitvorming is sprake in het Amphia Ziekenhuis, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Radboudumc, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, het Spaarne Ziekenhuis, het  Antonius Ziekenhuis, het Westfriesgasthuis en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Vier andere ziekenhuizen maken zich op om dit jaar niveau 6 te bereiken.

Diagnostische beeldvorming

Drie op de tien Nederlandse ziekenhuizen hebben  niveau 5 in ICT-adoptie bereikt. Bovenop gedigitaliseerde verpleegkundige informatie en beslisondersteuning hebben zij complete digitale diagnostische beeldvorming opgenomen. Ze maken zich op voor niveau 6, waarin sprake is van barcoding, volledige medische beslisondersteuning en de hoogste medicatieveiligheid.

Relatie dokters en managers onder spanning

Zo’n zestig procent van de Nederlandse ziekenhuizen vormt een tweede groep, die niveau 1 en 2 hebben doorlopen, waarin elektronische informatie over diagnostiek en geneesmiddelen is gekoppeld aan klinische data over de patiënt. Zij zien nog niet veel return on investment en worstelen met de veranderingen in processen die de relatie tussen doktoren en managers onder spanning zetten.

Drukke agenda HIMSS in Nederland

HIMSS Europe heeft voor 2014 een drukke agenda voor Nederland opgesteld. Zo staan bezoeken aan ziekenhuizen gepland om te checken of de papieren beoordeling van het ICT-niveau in de praktijk daadwerkelijk klopt. Ziekenhuizen die zich opmaken voor het bereiken van niveau 7 krijgen bezoek voor prevalidatie. Uwe Buddruss: "Of het in de werkelijkheid echt werkt, zie je alleen in het ziekenhuis zelf." HIMSS rolt dit jaar in Nederland ook een pilot uit in de eerstelijnszorg in samenwerking met Nederlandse huisartsenorganisaties. En op 6 en 7 november vindt voor de tweede keer HIMSS Amsterdam plaats. 

---

Van 22 tot en met 27 februari 2014 vindt de HIMSS 2014 plaats in Orlando. HIMSS is wereldwijd de grootste conferentie en beurs op het gebied van ICT en Healthcare. Skipr is dit jaar exclusief aanwezig bij de HIMSS en doet voor u dagelijks verslag. Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om op vrijdagmiddag 4 april 2014 van 16.00 tot 19.00 uur in Houten de Skipr HIMSS highlights bij te wonen. Schrijf u nu in. Let op, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

---

Meer weten over de HIMSS, ICT of andere technologie in de zorg? Kijk ook eens op [Skipr tech] en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

24 februari 2014

En wat zijn nu de harde uitkomsten voor de groep die op niveau 6 beland zijn? Zowel vanuit het perspectief van de patiënten als vanuit het perspectief van de financiering?
Wat is de return of investment in menselijke zin?

Top