ACTUEEL

PvdA: laat zzp'ers in zorg hun werk doen

De Belastingdienst moet ervoor zorgen dat zzp'ers in de gezondheidszorg hun werk kunnen blijven doen. De Belastingdienst moet hen de VAR-verklaring, die nodig is om als zelfstandige te werken, blijven toekennen. Tweede Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA heeft dat maandagavond gezegd in het tv-programma TROS Radar.

In zijn strijd tegen schijnconstructies in de zorg heeft de Belastingdienst de regels aangescherpt. De fiscus wil voorkomen dat een zorgverleningsbureau alle medewerkers ontslaat en ze vervolgens weer inhuurt als (schijn)zelfstandige. Daarom heeft de Belastingdienst besloten zzp'ers in de zorg geen VAR-verklaring meer te verlenen.

Schijnzelfstandigheid

Maar volgens Vos is er in dit soort gevallen meestal geen sprake van schijnzelfstandigheid, maar brengt het bemiddelingsbureau patiënt en hulpverlener bij elkaar. Zonder bemiddelingsbureau zou bijvoorbeeld iemand die palliatieve hulp verleent zichzelf bij een patiënt moeten verkopen in een ziekenhuis.

De Belastingdienst moet de strijd tegen schijnconstructies in de zorg nauwkeurig uitvoeren, en niet zomaar alle zzp'ers een VAR-verklaring onthouden, vindt Vos. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Exoo

24 februari 2014

Hiermee gaat de belastingdienst het onmogelijk maken voor velen die ZZP-ers inhuren vanuit hun PGB. Onbegrijpelijk, dit soort acties!

terpstra

24 februari 2014

is er geen overleg met de politiek verantwoordelijk bewindspersoon geweest over een dergelijke ingrijpende maatregel?


Type dus letters en cijfers!

Ingela De Witte

2 maart 2014

Wat is het alternatief.

Top