Tech

Zorgverzekeraar zoekt hervorming op HIMSS

Zorgverzekeraar zoekt hervorming op HIMSS

Alleen een ingrijpend, integraal hervormingsprogramma kan het Amerikaans zorgstelsel redden. Dat was de boodschap van zorgverzekeraar Mark Bertolini tijdens de officiële opening van de HIMSS 2014 in Orlando op 24 februari.

Volgens Bertolini, CEO van de Amerikaanse zorgverzekeraar Aetna, loopt het Amerikaanse zorgstelsel tegen zijn financiële grenzen aan. Van iedere dollar die aan zorg wordt uitgegeven, komt nu al 41 procent voor rekening van de Amerikaanse werknemers, aldus Bertolini. Naar verwachting groeit dit percentage de komende jaren naar 50 procent. Daarbij groeien de zorgpremies vier keer sneller dan de inflatie.

Inefficiency

Ook kent het Amerikaanse systeem volgens de Aetna-topman een grote mate van inefficiency. In zijn keynote-speech becijferde hij dat de totale kosten van onnodig verleende zorg, geflatteerde prijzen, ondoelmatige zorgverlening en bureaucratie samen zo’n 800 miljard dollar bedragen.

De uitbreiding van het aantal verzekerden als gevolg van Obama-care zullen het stelsel verder onder druk zetten, voorspelt Bertolini. “We moeten niet nog eens 30 miljoen mensen in deze chaos binnen leiden”, zei Bertolini, refererend aan het aantal Amerikanen dat dankzij Obamacare toegang krijgt tot verzekerde zorg. “We moeten eerst uitzoeken wat er mis is met het huidige stelsel en dat verbeteren.” Daarbij zijn traditionele oplossingen wat Bertolini betreft uit den boze: “We kunnen moeilijk de problemen van nu aanpakken met dezelfde oplossingen die deze problemen veroorzaakt hebben.”

Mobiele technololgie

Daar tegenover stelt Bertolini een geïntegreerde aanpak voor waarbij emancipatie van de zorgconsument, eenduidige financiële prikkels, chronisch ziektemanagement en preventie in de vorm van grotere aandacht voor wellness hand in hand gaan. Mobiele informatietechnologie speelt bij dit alles  een sleutelrol, gelooft Bertolini, ondermeer door zorgconsumenten een grotere grip te geven op hun eigen gezondheid. De financiële vruchten zullen volgens Bertolini navenant zijn. Als het lukt om met deze instrumenten verspilling en overproductie terug te dringen, kunnen de VS in tien jaar tijd hun staatsschuld halveren, gelooft Bertolini.

---

Van 22 tot en met 27 februari 2014 vindt de HIMSS 2014 plaats in Orlando. HIMSS is wereldwijd de grootste conferentie en beurs op het gebied van ICT en Healthcare. Skipr is dit jaar exclusief aanwezig bij de HIMSS en doet voor u dagelijks verslag. Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om op vrijdagmiddag 4 april 2014 van 16.00 tot 19.00 uur in Houten de Skipr HIMSS highlights bij te wonen. Schrijf u nu in. Let op, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

---

Meer weten over de HIMSS, ICT of andere technologie in de zorg? Kijk ook eens op [Skipr tech] en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. - See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id17521-himss-positief-over-nederlandse-zorg-ict.html#sthash.7hyNJU4X.dpuf

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top