ACTUEEL

Couveusezorg innoveert met inktvisje

Couveusezorg innoveert met inktvisje

Te vroeg geboren kinderen krijgen in het Zaans Medisch Centrum vanaf komende week een heel bijzonder vriendje in hun couveuse: een handgehaakt inktvisje met tentakels. Dit blijkt hen af te houden van het trekken aan slangetjes aan hun lijfje.

Joyce Keasberry, neonatologie-verpleegkundige van het Zaans Medisch Centrum, maakt vaak mee dat couveusekinderen onrustig worden en de slangetjes of de sonde van hun lichaam trekken. "De kleintjes hebben door onrust snel de neiging om deze draden en snoeren vast te pakken en er af/uit te trekken". Baby's worden er rustig van, zitten veel minder aan alle draden, en de hartslag, ademhaling en zuurstofspanning wordt regelmatiger en beter, blijkt uit Zweeds onderzoek.

Zweeds idee

Het idee van de handgehaakt inktvisje met tentakels is komen overwaaien uit Zweden, waar een Deense moeder per toeval de invloed van het knuffeldier ontdekte. Zij had een zelfgemaakte inktvisje gekregen van een vriendin en dit bij haar baby gelegd. De verpleging merkte ook op dat de tentakels de baby afleidde van de slangetjes en vroeg om meer inktvisjes, waarna meer Scandinavische ziekenhuizen gebruik gingen maken van de handgehaakt inktvisjes in couveuses. Ria Knulst uit Lelystad introduceerde het idee in Nederland nadat ze het op het Zweedse nieuws had gezien.

Het is niet bekend waarom onrustige baby’s beter reageren op de gehaakte tentakels dan op andere knuffels met lange slierten. Een mogelijke verklaring is dat de tentakels het meest aanvoelen als een navelstreng.

---

Van 22 tot en met 27 februari 2014 vindt de HIMSS 2014 plaats in Orlando. HIMSS is wereldwijd de grootste conferentie en beurs op het gebied van ICT en Healthcare. Skipr is dit jaar exclusief aanwezig bij de HIMSS en doet voor u dagelijks verslag.
Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om op vrijdagmiddag 4 april 2014 van 16.00 tot 19.00 uur in Houten de Skipr HIMSS highlights bij te wonen. Schrijf u nu in. Let op, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaspers

25 februari 2014

Kijk!, zo eenvoudig en klein kan een goede innovatie ook zijn.

Top