Tech

‘Basiseisen garanderen kwaliteit zelfzorgplatforms’

‘Basiseisen garanderen kwaliteit zelfzorgplatforms’

De coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) heeft basiseisen gepubliceerd waaraan ICT-ondersteuning voor zelfzorgplatforms moet voldoen. Deze eisen garanderen patiënten, zorgverleners en verzekeraars kwaliteit en dienen als voorwaarde voor zorginkoop.

Zelfzorg vergoed

Zorgverzekeraars maakten in november bekend dat zij zelfzorg gaan vergoeden. Dit zal bij de zorggroepen worden ingekocht. Deze zorggroepen werken samen met de patient in zelfzorgplatforms.  Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de ICT-systemen aan randvoorwaarden voldoen. “Deze spitsen zich toe op drie gebieden: beveiliging, functionaliteit en koppeling aan hulpmiddelen en huisartseninformatiesystemen”, zegt Pieter Jeekel, projectleider en kwartiermaker van Zelfzorg Ondersteund. “Het is de bedoeling dat de zelfzorgplatforms straks gekoppeld zijn aan huisartsinformatiesystemen; ze worden onderdeel van de gezondheidszorgprocessen tussen huisarts en patiënt.”

“Qua functionaliteit moet de patiënten in het systeem zijn eigen doelen en acties kunnen stellen samen met de zorgverlener als onderdeel van het individueel zorg plan”, zegt Jeekel. Deze gaan over hoe de patiënt aan zijn eigen gezondheid kan werken”, legt Jeekel uit. De patiënt krijgt als voorbereiding informatie en educatie via het platform aangeboden. De basiseisen zijn opgesteld met vertegenwoordigers van patiënten, zorgverleners en verzekeraars.

Certificering

In maart lanceert ZO! drie auditorinstanties die ICT-systemen gaan certificeren. Leveranciers kunnen dit aanvragen tot 30 september 2014. ZO! publiceert vervolgens gecertificeerde systemen op haar website. Dit geeft zorgaanbieders overzicht op de systemen die voldoen aan de eisen. Zij kunnen dit meenemen in de inkooponderhandelingen met de zorgverzekeraars.

ZO!

In ZO! hebben patiënten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en VWS de handen ineengeslagen om gezamenlijk zelfzorg standaard beschikbaar te maken voor patiënten met een chronische ziekte. De deelnemers aan ZO! zijn namens de patiënten: NPCF en DVN. Vanuit de zorgaanbieders: NDF, Ineen, NHG en LHV. En vanuit de verzekeraars: Achmea, CZ, VGZ, Menzis en De Friesland.

Ondersteunde zelfzorg

Ondersteunde zelfzorg betekent dat patiënten met een chronische aandoening samen met hun zorgverleners werken aan hun gezondheid met ICT, hulpmiddelen en hun omgeving. De voordelen zijn een betere kwaliteit van leven, een vermindering van de ziektelast en daarmee een grotere doelmatigheid in de zorg.

Verbeterproces

ICT-leveranciers en andere belanghebbenden kunnen tot 21 maart 2014 nog opmerkingen op en verbetersuggesties voor de basiseisen sturen naar info@zelfzorgondersteund.nl. Tot en met 7 april 2014 verwerkt de werkgroep Tooling de opmerkingen. De vertegenwoordigers van patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars die betrokken zijn bij ZO! bepalen het eindresultaat.

---

Van 22 tot en met 27 februari 2014 vindt de HIMSS 2014 plaats in Orlando. HIMSS is wereldwijd de grootste conferentie en beurs op het gebied van ICT en Healthcare. Skipr is dit jaar exclusief aanwezig bij de HIMSS en doet voor u dagelijks verslag.
Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om op vrijdagmiddag 4 april 2014 van 16.00 tot 19.00 uur in Houten de Skipr HIMSS highlights bij te wonen. Schrijf u nu in. Let op, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D Verdijk

3 maart 2014

.

Top