Finance

Kleine verzekeraar controleert nota's beter

Kleine en regionale verzekeraars controleren zorgnota's beter dan de grote zorgverzekeraars. DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland scoorden het beste in 2012. De andere verzekeraars moeten beter hun best doen bij de controle van de rekeningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De NZa heeft uitgezocht welke verzekeraars de nota's die ze binnenkrijgen het beste controleren en onjuistheden in declaraties het beste opsporen.

Toezicht

"Zorgverzekeraars zijn verplicht erop toe te zien dat rekeningen kloppen met de zorg die is geleverd", legt een woordvoerster van de NZa uit. "Verzekeraars hebben heel veel gegevens over declaraties. Als ze merken dat het ene ziekenhuis veel duurdere behandelingen declareert dan het andere ziekenhuis of dat ggz-organisatie X opvallend anders declareert dan ggz-organisatie Y, moeten ze uitzoeken hoe dat komt."

Daarnaast houden de verzekeraars op deze manier de uitgaven aan zorg in de hand, aldus de NZa. "Zorgverzekeraars die goed zorg inkopen en veel doen aan fraudebestrijding, kunnen hun premie het jaar erop verlagen", aldus de woordvoerster.

Boete

Verzekeraars die nota's niet goed controleren en te weinig werk maken van fraudebestrijding, kunnen maatregelen verwachten van de NZa en eventueel zelfs een boete krijgen.

In 2012 werd 2,3 miljoen euro aan fraude met zorgnota's opgespoord door zorgverzekeraars. Volgens de NZa zijn de controles de afgelopen jaren zichtbaar verbeterd en zeggen de zorgverzekeraars dat dat over 2013 ook het geval is. "Of dat ook echt zo is, zal volgend jaar blijken", zegt de woordvoerster.

In 2014 krijgt de NZa meer capaciteit om toezicht te houden op de fraudebestrijding en de controles van zorgdeclaraties door zorgverzekeraars.

Niet actueel

Volgens de NZa zijn de controles de afgelopen jaren zichtbaar verbeterd. In een reactie zeggen de zorgverzekeraars dat het geschetste beeld niet meer actueel is en dat ze zowel individueel als collectief de controle en fraudebestrijding hebben geïntensiveerd en verbeterd.

Terugvordering

Zorgverzekeraar VGZ laat weten in 2013 voor ongeveer 50 miljoen euro te hebben teruggevorderd bij zorgaanbieders aan onrechtmatige declaraties. Dat gaat bijvoorbeeld om behandelingen die dubbel gedeclareerd zijn of om een declaratie voor een dagverpleging in plaats van een consult.

VGZ meldt overigens dat er in veruit de meeste gevallen van onrechtmatige declaraties geen sprake is van fraude. De kans op fouten zou groter zijn door de vele veranderingen in de declaratiesystematiek van de afgelopen jaren. (ANP/Skipr)

---

Van 22 tot en met 27 februari 2014 vindt de HIMSS 2014 plaats in Orlando. HIMSS is wereldwijd de grootste conferentie en beurs op het gebied van ICT en Healthcare. Skipr is dit jaar exclusief aanwezig bij de HIMSS en doet voor u dagelijks verslag.
Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om op vrijdagmiddag 4 april 2014 van 16.00 tot 19.00 uur in Houten de Skipr HIMSS highlights bij te wonen. Schrijf u nu in. Let op, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top