ACTUEEL

'Volksgezondheid onder druk door crisis'

Zes jaar na een financiele crisis ligt de gemiddelde levensverwachting van mensen negen maanden lager. Mensen krijgen gezondheidsproblemen als gevolg van stress door een financieel economische crisis. Dit blijkt uit onderzoek van Mathijs van Dijk van de Erasmus Universiteit.

De gemiddelde levensverwachting neem ook af doordat het aantal zelfmoorden toeneemt, mensen vaker verslaafd zijn aan alcohol en/of drugs en er minder goed gegeten wordt.

Kwaliteit van zorg

Een andere opvallende uitkomst is dat de zorg als gevolg van een financiële crisis verslechtert. Dit komt omdat de zorg een terrein is waar door de overheid vaak op bezuinigd wordt om de crisis het hoofd te kunnen bieden. Dit kan de beschikbaarheid en kwaliteit van de gezondheidszorg schaden. Anderzijds stellen mensen hun zorgvraag ook vaker uit omdat ze de behandeling niet kunnen betalen. 

Van Dijk gebruikte voor zijn onderzoek gegevens van 187 bankencrises in 126 landen in de periode van 1970 tot 2009. Hij presenteert zijn bevindingen tijdens zijn oratie ‘The Social Value of Finance’ op vrijdag 7 maart 2014. Van Dijk aanvaardt daarmee de leerstoel Financiële Markten vanwege het Erasmus Trustfonds.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top