ACTUEEL

Erasmus MC komt met alternatief sterftecijfer

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft vrijdag alsnog bekendgemaakt wat zijn sterftecijfer is. Maar de kliniek geeft niet de cijfers die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eist. Het Erasmus heeft zelf een berekening gemaakt.

Het is nog niet bekend of de NZa akkoord gaat met de afwijkende cijfers. "Zaterdag gaan we kijken wat we van alle ziekenhuizen hebben binnengekregen. Vanaf maandag onderzoeken we of alles klopt", aldus een woordvoerster. Als het Erasmus MC niet aan de eis voldoet, kan de NZa ze oproepen om alsnog het sterftecijfer te geven. Helpt dat niet, dan mag de NZa een dwangsom of uiteindelijk een boete opleggen. Volgens de zegsvrouw is dat "normaal gesproken afdoende."

HSMR

Elk Nederlands ziekenhuis moet vanaf zaterdag het gemiddelde sterftecijfer van 2012 op zijn eigen website zetten. Daarbij wordt het aantal overlijdens vergeleken met wat kon worden verwacht. Het Erasmus MC vindt de formule daarvoor niet eerlijk. "Ernstig zieke, vaak complexe patiënten in een academisch ziekenhuis worden vergeleken met minder zieke patiënten met dezelfde diagnose in een algemeen ziekenhuis", schrijft de instelling.

De NZa is het niet eens met de kritiek van het Erasmus. "De kwaliteit van de berekeningen is in de afgelopen jaren beter geworden. Ziekenhuizen kunnen altijd uitleggen waarom hun cijfer is zoals het is, als zij vinden dat het nodig is. En als ze denken dat er betere manieren zijn, staat niets ze in de weg om die cijfers ook te melden. Maar dat is geen reden om niet te publiceren. Het argument is onheus", verklaarde de woordvoerster.

Het Erasmus MC schrijft dat het in 2012 41.773 patiënten heeft opgenomen, van wie 851 zijn overleden. Dat geeft een sterftecijfer van 2 procent, net iets boven het landelijk gemiddelde (1,9 procent).

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Osnabrugge

3 maart 2014

Terecht dat het Erasmus MC de gevraagde cijfers wantrouwt. De vraag is: hoe wordt 'verwachte' sterfte berekend? Neem daarbij in ogenschouw dat de varieteit en behandelingen enorm is. Daarvoor corrigeren vereist uitstekende landelijke databases waarvan de vraag is hoe goed deze zijn.
Daarbij is het extra lastig om te corrigeren voor de specifieke derdelijns (academische) functie van het ErasmusMC, waar patiƫnten worden opgenomen die in andere ziekenhuizen niet meer behandeld kunnen worden en er dus per definitie slechter aan toe zijn. Het is zeer de vraag of de statistische modellen die achter de HSMR zitten hiervoor voldoende corrigeren.
Los hiervan is mortaliteit een erg beperkte manier van naar uitkomsten kijken. Hoe zit het met complicatie ratios en quality-of-life?
Al met al goed dat hiermee de discussie wordt aangezwengeld en hopelijk wordt daarmee de behoefte aan goede dataregistratie en daaruitvolgende goede statistische adjustment voor case-mix mogelijk.

Top