ACTUEEL

'Belgische medicijnen getest op inwoners DDR'

Het Belgische farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutica liet geneesmiddelen testen in Oost-Duitsland. Uit archieven van de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi blijkt dat het bedrijf tussen 1974 en 1987 inwoners van de Duitse Democratische Republiek (DDR) gebruikte als proefkonijn voor vier geneesmiddelen. Dat onthulde de Vlaamse krant De Standaard zaterdag.

De Oost-Duitse chemicus Christian Hörig die naar België was geëmigreerd hield voor het bedrijf de relaties met de DDR en rapporteerde hierover rechtstreeks aan oprichter en eigenaar Paul Janssen.

Niet bewezen

Hoeveel patiënten bij de praktijken betrokken waren is niet bekend. Volgens een woordvoerder van Janssen is niet bewezen dat het bedrijf in de fout is gegaan. De Duitse afdeling van het bedrijf die de proeven in de DDR in kaart brengt, zou niet op problemen zijn gestuit.

Het Duitse weekblad Der Spiegel onthulde in mei dat Westerse farmaceutische bedrijven in meer dan 50 ziekenhuizen in de DDR onderzoek lieten doen naar medicijnen. Daarbij zijn in de loop der jaren meer dan 50.000 Oost-Duitsers proefkonijn geweest zonder dat ze dat wisten.

Tekort

Een tekort aan proefpersonen in West-Europa zorgde voor de verschuiving van activiteiten naar Oost-Duitsland. Het land had geneesmiddelen en geld tekort. Met het gebruiken van burgers als proefpersonen, werden beide tekorten verminderd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top