ACTUEEL

Van Rijn: 'Niemand verliest recht op plek in instelling'

"Ouderen die nu in een instelling wonen, houden het recht op verblijf in een instelling. Niemand komt op straat te staan.” Dat meldt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in een reactie op recente berichtgeving over het sluiten van zorginstellingen afgelopen.

Van Rijn zegt dat het behoud van recht op verblijf in een instelling “van het begin af aan het uitgangspunt”  van zijn beleid en dat van zijn voorganger is geweest. “Iedere suggestie anderzijds maakt mensen onterecht bang”, aldus Van Rijn.

Sluiting instellingen

“Minder mensen in een instelling betekent minder instellingen”, zo schrijft Van Rijn. “In het geval een zorginstelling tot de conclusie komt dat locaties niet toekomstbestendig zijn en niet voldoen aan de wensen van huidige en toekomstige bewoners, dan kan een instelling besluiten om tot sluiting over te gaan. Dat is vervelend voor mensen voor wie de huidige locatie (nog) wel voldoet aan hun wensen en die weliswaar het recht op een plek in een instelling behouden, maar toch moeten verhuizen. Dat is niets minder dan pijnlijk, maar niemand verliest z'n recht op een plek in een instelling."

Zorg op maat

Van Rijn licht toe dat het kabinet het beleid aanpast op de trend dat mensen in hun eigen omgeving willen blijven en daar de zorg en ondersteuning ontvangen die zij nodig hebben. Minder mensen kiezen voor een plek in een instelling, zegt van Rijn. Het kabinet zet daarom in op “zorg dichtbij en zorg op maat”.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Esther Nieuwenhuizen Novire

3 maart 2014

Waarom zegt VWS niet dat burgers ten alle tijden het recht behouden te blijven wonen waar men wil wonen, wanneer men dat tegen redelijke huurprijs (woningwaarderingswet) kan betalen, ook al is dat in een voormalig zorgcentrum? Hier zouden, ook zorginstellingen niet aan voorbij mogen gaan, ondanks de ontstane precaire situatie waar zorginstellingen in zijn beland door de herordening. Elke partij, hetzij (semi) publiek, hetzij (semi) privaat, zou hier ook op aangesproken kunnen worden wanneer men besluit tot sluiting, (ver)koop en (ver)huur. En tot wanneer is dergelijke besluitname nog eenzijdig te legitimeren, en wanneer niet meer? Ook in het kader van (maatschappelijke) kapitaalvernietiging bijvoorbeeld.
Heeft VWS hier een mening over? Zo ja, hoe worden deze beleidsstandpunten geventileerd en wie ziet toe op doorvoering en naleving? Zijn dit de zorgverzekeraars? Gemeenten? Zo lang er geen integrale duidelijkheid is, ook over (fatale) termijnen zijn burgers en medewerkers de dupe.

Anoniem

4 maart 2014

Ja het Slochteren gas raakt op en de Russen zullen ook niet meer leveren. Nu gaan de burgers betalen. Van Rijn kan er eigenlijk niet eens wat aan doen en wie heeft hem ooit betrapt op ballen? De VVD regeert en dat zal de modale consument voelen. Walgelijk

Mauk van Heemstra - ZorgSteedsBeter

4 maart 2014

Anoniem,
Zou jij je krachtige 'ballentaal' misschien niet in de weg van de mooie reactie van Esther willen plaatsen?
Dan kunnen we elkaar op de inhoud verder helpen.

Gulpen bc

4 maart 2014

Anoniem reageren is al altijd een doorn in mijn oog geweest ik heb er verschillende keren op gereageerd.
Skipr zou deze anonieme reacties gewoon niet moeten plaatsen.
Skipr stel uw beleid in deze bij.

Anoniem

5 maart 2014

Gulpen bc begin zelf een site sukkel. Heb eens even gekeken waar je woont. Zal ik je komen helpen?

Anoniem

5 maart 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 06-03-2014 09:27.

Top