ACTUEEL

OM vervolgt vrouw om 'genezende' zwarte zalf

Het Openbaar Ministerie (OM)in Rotterdam vervolgt een 53-jarige vrouw uit Oud-Beijerland die zogenoemde zwarte zalf verkocht die bepaalde vormen van kanker zou genezen. Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt. De zalf is zeer schadelijk voor de gezondheid gebleken.

De vrouw werd in 2012 aangehouden nadat via het tv-programma Radar en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit informatie bij het OM was binnengekomen. “In lezingen en op websites claimde de vrouw bepaalde vormen van kanker te kunnen genezen. De zalf zou zijn samengesteld op basis van eeuwenoude Indiaanse geneeswijzen”, aldus het OM.

Bijtende stof

Onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en een dermatoloog wees uit dat in de zalf een zeer bijtende stof zat die “ernstige verwondingen” kan veroorzaken. Sprake van een geneeskrachtige werking bij kanker was er niet. Hoewel de vrouw destijds ook werd aangehouden op verdenking van oplichting, wordt ze daar nu niet meer voor vervolgd. “ Zij wordt behalve van het verkopen van voor de gezondheid schadelijke waren, ook verdacht van overtreding van de Geneesmiddelenwet” , aldus het OM. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top