ACTUEEL

‘Anti-homo therapie is zinloos’

Therapie om homoseksuelen te veranderen in hetero's werkt niet. Dat heeft de Amerikaanse vereniging van Psychologen, de APA, geconstateerd in een rapport. De 150.000 leden van de vereniging zouden hun klanten de therapie niet langer moeten aanbieden, besloot de APA op het jaarlijks congres. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.

Therapie kan schadelijk zijn

In het rapport staat dat de therapieën om seksuele voorkeur te veranderen schade kunnen aanrichten. “Studies wijzen uit dat mensen hooguit leren om hun gevoelens te negeren en niet in te gaan op homoseksuele verleidingen”, zegt onderzoekster Judith Glassgold. Volgens haar kan de therapie leiden tot depressie en zelfs tot suïcide.

Fouten in onderzoeksopzet

Glassgold bleef na de bestudering van 87 onderzoeken uit de periode van 1960 tot 2007 met veel vragen zitten. “Helaas bevatten veel onderzoeken belangrijke fouten in de opzet.” Vaak is niet onderzocht bij wie de therapie werkt, hoelang het werkt en wat de gevolgen voor de psyche op lange termijn zijn.

Homoseksualiteit in de zorg

Halverwege juli bleek dat medewerkers van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam en justitiële jeugdinstelling Harreveld homoseksuelen gebedsgenezingen aanboden. Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wil een meldpunt waar homoseksuelen dergelijke voorvallen kunnen melden. Arib is van mening dat in zorginstellingen op deze manier kwetsbare mensen worden misleid.

De APA beschouwt homoseksualiteit sinds 1975 niet meer als ziekte. In het conservatieve Amerika bieden veel therapeuten echter programma's aan om van homoseksualiteit af te komen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top