ACTUEEL

Gerechtshof loodst SGL en SZO uit conflict

Het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft op 4 maart een eind gemaakt aan de machtstrijd tussen SGL-bestuurder Leon Poels en zijn tegenstanders. Het hof heeft het vonnis van Rechtbank Limburg bekrachtigd. De conclusie van de rechter is dat Poels afgelopen zomer ten onrechte is ontslagen als bestuurder van Stichting Zorg en Ondersteuning (SZO).

Het Hof heeft geconstateerd dat de drie voormalig medebestuurders van SZO, waarvan zich ondertussen al twee hadden teruggetrokken als appellant bij de zaak, hun aantijgingen tegen Poels niet inzichtelijk hebben gemaakt.

SZO is als beheerstichting gerelateerd aan Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). SGL heeft een zetel in het bestuur van SZO, die weer eigenaar is van zorgbedrijf Tara-manda, exploitant van een zorgboerderij en manege voor gehandicapten in Nuth. De cliënten van SGL maakten tot 1 maart 2013 gebruik van Tara-manda’s diensten.

Conflict

In de zomer van 2013 hadden de overige bestuurders Poels uit de organisatie gezet nadat onderhandelingen waren stukgelopen. De rechter maakte dit later weer ongedaan. Tara-manda BV en SVL dreigden destijds met een faillissementsaanvraag van SGL, omdat SGL rekeningen bij hen had openstaan. Na het stuklopen van de onderhandelingen werd Poels uit het bestuur van SZO gezet. Hij zou zich volgens de andere SLV-bestuurders schuldig hebben gemaakt aan onbehoorlijk bestuur. SGL erkent het ontslag van Poels bij SZO niet en stapt naar de rechter. Deze bepaalde op 23 augustus dat SZO Poels niet als bestuurslid mag ontslaan. Bovendien mochten de zorgboerderij, manege en een pand in Schinnen niet worden verkocht zonder Poels nadrukkelijke toestemming. Inmiddels zijn zowel SZO als Tara-manda failliet. Tara-manda ging in december 2013 failliet. Eind januari 2014 volgde het faillissement van SZO. SZO had zelf het faillissement aangevraagd vanwege de slechte liquiditeitspositie van de stichting. Deze waren rechtstreeks het gevolg van het faillissement van dochteronderneming Tara-manda.

0 Reacties

Top