ACTUEEL

Advies domperidon: alleen bij misselijkheid

Patiënten moeten het geneesmiddel domperidon alleen nog gebruiken om misselijkheid en braken tegen te gaan en niet meer voor andere aandoeningen. Ook zou de maximale dagelijkse dosering van het medicijn omlaag moeten. Dat adviseert het Europese geneesmiddelencomité PRAC, waarin ook de Nederlandse medicijnwaakhond CBG-MEB vertegenwoordigd is.

Klachten over bijwerkingen van domperidon leidden in maart vorig jaar tot het besluit het middel opnieuw te beoordelen. Zo kan het medicijn hartritmestoornissen en andere hartproblemen veroorzaken. Sinds 2002 kreeg het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb 216 meldingen over het geneesmiddel binnen. 11 domperidon-gebruikers zijn overleden, al hoeft dat niet per se door het middel te komen.

Adviezen

Het comité concludeert nu dat de werking van het middel opweegt tegen de risico's, mits patiënten de adviezen over het gebruik ervan in acht nemen. Domperidon is in Nederland zonder recept bij de apotheker verkrijgbaar. Het is in eerste instantie bestemd als antibraakmiddel maar wordt ook gebruikt door migrainepatiënten en vrouwen met borstvoedingsproblemen.

Veilige dosis

Onderzoekers van het Diakonessenhuis in Utrecht onderzochten het middel vorig jaar ook. Zij kwamen tot de conclusie dat het middel veilig te gebruiken is bij een dosis tot 30 mg per dag. Het verband tussen acute hartdood en het gebruik van domperidon is alleen aangetoond bij doseringen die hoger liggen, zeiden de wetenschappers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top