ACTUEEL

Kabinet wil snel snoeien in topinkomens

Topinkomens in de publieke en semipublieke sector moeten al per 1 januari worden teruggebracht naar de hoogte van een ministerssalaris. Het kabinet heeft het wetsvoorstel dat dit regelt naar de Raad van State gestuurd, zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag.

Nu ligt de limiet nog op 130 procent van een ministerssalaris. Vanaf 1 januari wordt het maximumsalaris voor bestuurders in de (semi-) publieke sector 144.108 euro. Dat kan met onkosten en pensioenbijdrage oplopen tot een inkomen van 177.410 euro. Volgens Plasterk is dat nog altijd een “knap en fatsoenlijk salaris''. Hij is er niet bang voor dat goede bestuurders zich vanwege het salaris massaal afwenden van de (semi-) publieke sector. “Er zal eens een enkeling naar Wall Street vertrekken. Wie wil, moet dat doen.''

Uitzonderingen

Het nieuwe maximum geldt voor nieuwe bestuurders. Voor huidige bestuurders die boven de norm zitten, gaat een overgangsperiode gelden. Zij moeten hun salaris na vier jaar in stappen minderen tot de norm. Er is ook ruimte voor individuele uitzonderingen, maar volgens Plasterk zal dat niet meer zijn dan een handvol. Het kabinet moet daar toestemming voor geven. Waar die uitzonderingen mogelijk zijn, wilde hij niet zeggen.
Nu verdienen bijvoorbeeld meerdere topfunctionarissen binnen De Nederlandsche Bank (ruim) meer dan 130 procent van het ministerssalaris. Of dat zo blijft “is nog maar de vraag'', aldus Plasterk.

Spoedadvies

Na de verlaging naar 100 procent wil het kabinet de volgende stap nemen, door niet alleen bestuurders maar alle functionarissen in de (semi-)publieke sector onder de wet te brengen. Plasterks wetsvoorstel is nu voor een spoedadvies naar de Raad van State. Plasterk hoopt het voor de zomer in de Tweede Kamer te hebben behandeld. (ANP)

10 Reacties

om een reactie achter te laten

henksen

7 maart 2014

En meneertje Plasterk wil ook de medisch specialisten hieronder brengen. Voor de goede orde: het gaat om een netto maandsalaris van ongeveer 5600 euro. 60 urige werkweek x 4 is 240 uur. 5600 netto/240 uur = €23.33 per uur.

Binnenkort moet u google translate meenemen naar de arts die u bezoekt want het zullen wel heel exotische landen worden waar nog artsen te porren zijn om hier te komen werken.

Anoniem

7 maart 2014

waarom worden de bestuuders van corporaties niet aangepakt?
Pieter Bregman , directeur woningcorporatie Nijestee te Groningen verdiende inclus pensioenvoorziening 199.000
in 2012.

Mol

8 maart 2014

Tja dit hoor ik al jaren, maar er gebeurd niets.

Ter Laar

8 maart 2014

Artsen verdienen nog steeds veels te veel. Het bovengenoemde berekeningetje is onzinnig. Een arts behoort geen 60 uur te werken er zijn teveel werkeloze artsen die het wel voor de helft of nog minder willen doen. Wat een gotspe Henksen!
Artsen en specialisten behoren nog steeds bij de opinkomens en de dames onder ons worden nog steeds zwaar onderbetaald. Daar moet Plasterk zeker naar kijken en als praktiserend homofiel weet hij gelukkig alles van (verhoelen) discriminatie. Dit jaat maar eens PvdA stemmen. Bedankt SKIPR voor de tip.

Prof. De Vries

8 maart 2014

Bestuurders verdienen hun salaris en het is niet nodig die aan te pakken. Specialisten die frauderen en de boel oplichten zijn er daarentegen meer dan genoeg. Wat dacht men van röntgenoloog Winter die nu gewoon het Slotervaart zo een beetje heeft gestolen met instemming van de ondernemingskamer? Het moet echt niet gekker worden dat een röntgenoloog zoveel macht krijgt. Ja met de bankwereld smoezen dat helpt zeker als het de oplichters van de ING zijn die zelfs als ze storing hebben de klant willen laten opdraaien voor het verlies. Het is om razend te worden wat specialisten zoals genoemd heerschap allemaal niet doen om steenrijk te worden en mede specialisten door hun managers de dood injagen omdat ze de 'grootste' willen zijn. Triest

Anoniem

8 maart 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 08-03-2014 20:23.

henksen

8 maart 2014

Ter Laar, u hebt totaal geen benul van de werkelijkheid van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de arts blijkt wel. Overigens, uw ruzie met uw toetsenbord doet nog verder afbreuk aan de totale quatsch die u uitkraamt

Anoniem

8 maart 2014

@redactie, kunt u alstublieft die idiote reactie van "kim Hollander" verwijderen

DGo

10 maart 2014

De heer Plasterk doet er goed aan te bezien wat zijn maatregelen rond de maximering van topsalarissen tot gevolg heeft.
Inmiddels zijn er binnen de gezondheidszorg nog weinig vrijwillige mutaties onder bestuurders waar te nemen. Nu zij 'geschoren' worden blijven ze langdurig stilzitten.

De heer Plasterk zal er toch van op de hoogte zijn dat zijn beoogde maximum een enorm domino-effect zal hebben en flink zal gaan doorwerken naar de groep medewerkers direct onder de bestuurder etc.

Wat zal toch de aanleiding zijn dat de heer Plasterk deze heksenjacht heeft ingesteld? Toch niet alleen omdat hij lid van de PVDA is, neem ik aan. Wellicht een ooit opgelopen en langdurige frustratie?

Iets/ iemand zal hem toch moeten gaan tegenhouden. Wellicht een VVD-er? Het gedrag van de heer Plasterkt dreigt toch echt e.e.a. kapot te maken.

Anoniem

16 maart 2014

Ik veronderstel dat ook de topsalarissen van de bestuurders van zorgverzekeraars hieronder gaan vallen? Want vooralsnog verdienen De topmannen van CZ, VGZ en Menzis vele tonnen. Van der Meeren van CZ zit zelft boven het half miljoen. En Konterman van Achmea zelfs boven het miljoen. Want anders dan bijvoorbeeld artsen - die hun organisatie zelf financieren en het risico lopen dat er minder aanbod is - lopen deze heren geen enkel risico en zijn zij volledig met publiek geld gefinancierd. Sterker, iedere burger is verplicht bij de zorgverzekeraars verzekerd.

Top