ACTUEEL

ActiZ, BTN en ZN weerspreken kraamzorgtekort NBvK

De verkorte opleiding tot kraamverzorgende blijkt toch een succesvolle stap om het kraamzorgtekort terug te dringen. Brancheorganisatie  van zorgondernemers ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weerleggen de negatieve uitlatingen van donderdag door de beroepsvereniging van Kraamverzorgenden (NBvK).

Driejarenplan voor kraamzorg

Niet 50 procent zoals NBvK beweert, maar 15 procent van de instromers maakt de opleiding niet af, stellen ActiZ, BTN en ZN. Na de problemen door onvoldoende kraamzorg vorige zomer, moest een verkorte opleiding tot kraamverzorgende een oplossing bieden. Deze maatregel is onderdeel van een gezamenlijk driejarenplan dat ActiZ, BTN, beroepsverenigingen Sting en de NBvK, ZN en het ministerie van VWS in 2008 hebben opgesteld om het kraamzorgtekort structureel op te lossen.

'Maar vijftien procent afhakers'

ActiZ stelt na een snelle inventarisatie onder ActiZ-leden, die zeventig procent van de kraamzorg leveren, dat zo’n 15 procent van de kraamverzorgenden in opleiding voortijdig afhaakt. Een inventarisatie onder BTN-leden schetst eenzelfde beeld. “Dat is beduidend minder dan de 20 procent waar de sector in zijn plan van aanpak rekening mee hield en fors minder dan de 50 procent waarover de NBvK sprak”, stelt ActiZ.

Opleiding doorstaat toets der kritiek

Ook weerlegt ActiZ de kritiek van NBvK dat kraamverzorgenden in opleiding te snel teveel verantwoordelijk krijgen en een te lage vergoeding ontvangen.  Volgens ActiZ krijgen zij “zoveel mogelijk begeleiding en de vergoeding voor leerlingen in de kraamzorg kan de toets der kritiek goed doorstaan”.

Verkorte opleiding lijkt succesvol

Volgens de brancheorganisatie zijn er deze zomer minder problemen in de kraamzorg dan in 2008. Hoewel ruim 900 nieuw opgeleide kraamverzorgenden deze zomer aan het werk zijn gegaan, zijn de problemen weliswaar nog niet overal opgelost. ActiZ, BTN en ZN noemen de verkorte opleiding toch “een succesvolle stap”. ActiZ: “De resultaten na het eerste halfjaar zijn positief. Men kan niet verwachten dat een driejarig plan al in een half jaar het volledig eindresultaat behaalt”.

'NBvK schept nodelijk onrust'

Geen van de brancheorganisaties heeft signalen ontvangen dat zorgaanbieders niet meer in staat zijn om kraamzorg te leveren. Zij zijn verbolgen over de berichtgeving van NBvK, omdat de negatieve media-aandacht een vertekend beeld van de kraamzorgsector geeft en nodeloos onrust schept onder cliënten. SP-Kamerlid Renske Leijten heeft minister Klink van VWS inmiddels al gevraagd met een oplossing te komen. ActiZ, BTN en ZN zijn voornemens contact op te nemen met de NBvK om te kijken hoe zij constructief verder kunnen gaan met het plan van aanpak voor het kraamzorgtekort.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top