ACTUEEL

Duizenden omwonenden veestallen gecontroleerd

In Noord-Brabant en Limburg wordt maandag begonnen met een groot onderzoek naar eventuele gezondheidsrisico’s door de vee-industrie. In Dinther (Brabant) worden maandag de eerste inwoners getest. Ze staan bloed en neusslijm af en ze doen een longfunctietest. In totaal worden de komende tijd 3000 Brabanders en Limburgers gecontroleerd. Ze vullen ook een vragenlijst in over hun gezondheid.

Verder worden op 60 plekken in beide provincies luchtmetingen gedaan om uit te zoeken welke ziekteverwekkers op het platteland worden verspreid. Het onderzoek is nodig omdat nog steeds veel onduidelijk is over het gevaar van veestallen voor de gezondheid.

Bloedonderzoek

De blaastest en het bloedonderzoek moeten uitwijzen of mensen die in de buurt wonen besmet zijn met bacteriën uit de veehouderij. Het onderzoek is een vervolg op luchtmetingen en een analyse van huisartsgegevens die eerder in Brabant en Limburg zijn uitgevoerd. Destijds werden op vijf plekken in de buurt van koeien, varkens en kippen significant hogere concentraties bacteriën ontdekt. In de buurt van bedrijven met geiten en kippen werd vaker longontsteking geconstateerd.

Fysiek onderzoek

Voor het eerst worden mensen nu fysiek onderzocht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Institute for Risk Assessment Sciences IRAS van de Universiteit Utrecht, het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en Wageningen UR. De kosten (2,5 miljoen euro) worden betaald door de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken.

De resultaten worden in 2016 verwacht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top