ACTUEEL

Forse subsidie voor prostaatkankeronderzoek UMC’s

Drie Nederlandse universitaire ziekenhuizen ontvangen samen een subsidie van 7,5 miljoen euro voor onderzoek naar prostaatkanker. Het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) subsidieert het onderzoek.

Betrokken ziekenhuizen

Het onderzoek staat onder leiding van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen zijn erbij betrokken.

Betere diagnose

Het onderzoek concentreert zich op het vinden van kenmerkende symptomen die een betere diagnose mogelijk maken en bovendien de agressiviteit van de ziekte beter voorspellen. Volgens de onderzoekers is er een “sterke klinische behoefte” aan het vinden van dergelijke ‘biomarkers’. Ook willen de wetenschappers een methode ontwikkelen die uitzaaiingen van prostaatkanker nauwkeuriger zichtbaar maakt en resultaten van de behandeling sneller weergeeft.

Onderdeel van groter onderzoek

Het onderzoek gaat eind dit jaar van start en duurt vijf jaar. Het werk van de universitaire ziekenhuizen is onderdeel van een groter onderzoek naar prostaatkanker, waarvoor in totaal 15 miljoen euro beschikbaar is. Bij het totale onderzoek zijn naast de ziekenhuizen nog acht partners betrokken, waaronder het Nederlands Kanker Instituut.

Prostaatkanker is in Nederland bij mannen de meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks wordt de ziekte bij negenduizend Nederlandse mannen vastgesteld.

CTMM zoekt manieren om ernstige ziektes beter te behandelen. Het onderzoek naar prostaatkanker past daarom goed in de doelstelling van het CTMM. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top