ACTUEEL

Klachten hulpverleners Almere mild van aard

De symptomen bij de hulpverleners na het vergiftigingsgeval zondagavond in Almere passen bij een milde blootstelling aan chloorgas.Dat stelt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht.

Vooral de hulpverleners die ter plekke zijn geweest kunnen enige chloorgasblootstelling gehad hebben. Symptomen van inademen van chloorgas zijn prikkende ogen en neus, keelpijn, hoesten en benauwdheid. In de frisse buitenlucht verbeteren de symptomen snel, aldus het NVIC.

"Secundaire besmetting treedt zelden op en is mild van aard", verduidelijkt Antoinette van Riel, toxicoloog en stralingsdeskundige bij NVIC, dat verbonden is aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Onwel

Zondagavond werd personeel van de spoedeisende hulp van het Flevoziekenhuis in Almere onwel na blootstelling aan een giftige stof. Twee personen uit een woning aan de Kaneelstraat in Almere waren onwel geworden en naar het ziekenhuis gebracht. Eén van de slachtoffers is overleden. Vijf SEH-medewerkers werden onwel, waarna de SEH korte tijd werd afgesloten. De hulpverleners hadden irritaties aan de ogen en slijmvliezen. Ze hebben gedoucht, hun ogen gespoeld en andere kleren aangetrokken. Ook ambulancepersoneel en politieagenten die de woning in de Kaneelstraat binnengingen, hadden irritatie aan slijmvliezen en werden niet lekker.

Normaal gesproken ondervinden hulpverleners in het ziekenhuis zelden of nooit last van vergiftigingen. Zelfs bij zware toxische aanslagen, zoals met het zenuwgas sarin (Tokyo, 1995) of met radioactief polonium (Londen, 2006) treden voor de hulpverleners volgens Van Riel nauwelijks schadelijke effecten op. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top