ACTUEEL

'Van Rijn verdoezelt bezuiniging met vaagtaal'

Het kabinet moet nu eens kiezen voor echte zorg en echte banen. Dat stelt Abvakabo FNV in een reactie op plannen die staatssecretaris Martin van Rijn maandag naar buiten bracht over langdurige zorg. Volgens de vakbond "verdoezelt Van Rijn zijn miljardenbezuiniging met politieke vaagtaal".

Voorzitter Corrie van Brenk: "Van Rijn zegt dat door zijn plannen niemand op straat belandt. Maar het tegendeel is waar! Denk alleen al aan al die tienduizenden zorgwerkers die op straat komen te staan." Volgens Van Brenk wordt de zorg voor ouderen aan twee kanten weggesneden: 3 miljard euro bezuiniging op de langdurige zorg, terwijl er slechts 250 miljoen bijkomt voor meer wijkverpleegkundigen. "Deze verpleegkundigen kunnen veel, maar hebben ook maar twee handen en kunnen dus nooit al dat werk opvangen van die tienduizenden mensen die ontslagen worden."

Recht

In het voorstel voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ) dat de bewindsman maandag naar de Tweede Kamer stuurde, staat onder meer dat ouderen en gehandicapten recht blijven houden op een plek in een zorginstelling als het thuis niet langer gaat.

Het kabinet hervormt de langdurige zorg. Het wil zo een einde maken aan de stijgende kosten in deze zorg en het mogelijk maken dat ouderen en chronisch zieken langer thuis kunnen wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen.

AWBZ

De WLZ gaat de volksverzekering AWBZ vervangen. Abvakabo FNV vindt dat geen goed plan. "Nu dragen we allemaal op een eerlijke manier bij aan de AWBZ-zorg. Maar als deze zorg via de zorgverzekeraars gaat lopen, dan worden de lage inkomens harder getroffen."

Rotterdam

Van Brenk veroordeelde deze week ook het zorgakkoord in Rotterdam in dezelfde bewoordingen. Ook de zogeheten Gouden Standaard Rotterdam berust volgens de vakbond op 'politieke vaagtaal', die bedoeld is om duizenden ontslagen te maskeren. (ANP/Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

terlouw

13 maart 2014

Je zou zeggen dat de hele PR machine van VWS vol in de beugel moet gaan om Van Rijn nu uit de wind te houden.Ik kijk met belangstelling uit naar gedegen weerwerk van VWS.Komt dat er niet of niet in voldoende mate , moet je constateren dat Mevrouw Van Brenk (opnieuw) de vinger op de (wel heel) zere plek legt.

Overigens voor de goede orde, ook mensen met een verstandelijke beperking en hun familie worden indringend geconfronteerd met de bezuinigingen.

Laat men dit lopen vlak voor zo belangrijke verkiezingen ?

Top