ACTUEEL

'Ook seksuele problemen na gebruik antidepressiva'

Mensen die antidepressiva slikken kunnen, ook nadat ze gestopt zijn met de medicijnen, last blijven houden van seksuele problemen zoals erectiestoornissen, verminderde zin in seks en problemen met het orgasme. Dat blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij bijwerkingencentrum Lareb. Een woordvoerder van Lareb heeft dinsdag een bericht van de Volkskrant hierover bevestigd.

“Dat mensen tijdens het gebruik van antidepressiva last kunnen hebben van stoornissen op seksueel gebied, was al bekend. Dat staat ook gewoon in de bijsluiter”, legt de woordvoerder uit. “Maar dat geldt niet voor stoornissen na het stoppen met de medicijnen.” Het Lareb vindt dat het probleem nader onderzocht moet worden en heeft er melding van gedaan bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het probleem doet zich voor bij zogenaamde SSRI's. Dat is een bepaalde groep antidepressiva, zoals bijvoorbeeld Prozac en Seroxat, die veel gebruikt worden. “Het is vaak de eerste keus”, aldus de woordvoerder. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 maart 2014

Het voorschrijven van dit soort middelen gaat veels te makkelijk, waarbij er niet goed wordt gekeken naar alternatieven. Ik snap wel dat het 'makkelijk' is voor artsen aangezien de alternatieven vrijwel niet worden vergoed itt de antidepressiva (met goede indicatiestelling). Ik heb hele goede ervaringen met lichttherapie. Geen bijwerkingen en zeer goed resultaat, wat overeenkomt met de nederlandse studie naar de effectiviteit tussen antidepressiva en lichttherapie bij niet-seizoensgebonden depressie: net zo effectief. En dat is dan ook mijn ervaring. Bij ibood.nl hebben ze vandaag een goede dagaanbieding voor een Litebook (mijn favoriet).

Anoniem

12 maart 2014

In de tijd dat ik huisarts was, schreef ik deze psycho-therapie-besparende "moderne" medicamenten niet voor. Collega's maakten de diagnose op hun computers en maakten in combinatie met voorschrijven van die troep de zo gemakkelijk gestelde diagnose ook nog eens zeer bestendig. De bezuinigingen van zorgverzekeraars in complot met de farmaceuten om hieraan uit kostenoverwegingen de voorkeur te geven blijkt dus funest voor relaties! Het kwam ook nog eens extra te pas in de inhalige farmaceutische kraam, ook nog maar eens, hup, een viagra-supplement er bij.
Een ondersteunende peptalk deed zijn werk sneller en beter. Anders, soms, een psycholoog. Hopelijk komt er een verbod op deze verslavende en ongelukkig makende troep van deze "moderne" en verslavende antidepressiva vanuit de inspectie, de regering en als het anders kan, maar vanuit de Kamer. Van de kant van de medici verwacht ik niks. Wat een prachtige schadeclaims kunnen er nu worden ingediend tegen artsen en farmaceuten. Niet mis dus. Wat andere complicaties nog toevoegen kan ook geen kwaad. De verzekeraars dienen vooral ook eens na te gaan denken over hun sturend beleid in dit soort therapieën. Leuke casus besprekingen voor nascholingen.

Top